Ga naar Content

Schrijver herontdekt WOII-bunkers uit zijn jeugd: "Enorm belangrijk voor boek"

DRIEHUIS De week van schrijver Nico Stikker (55) kan niet meer stuk. Vandaag bracht hij in Driehuis een exclusief bezoek aan twee bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, die al meer dan 30 jaar niet meer waren geopend. "Ik hoorde het van een vriendin; helemaal te gek."

De geboren Beverwijker werkt in zijn woonplaats in Spanje aan zijn tweede jeugdboek, geïnspireerd op Park Schoonenberg en de betonnen schuilplaatsen. Het is tevens de omgeving waar hij als kind in Driehuis opgroeide. Toen hij vorige week hoorde dat het slot er eenmalig en exclusief voor Bunkerdag zou worden afgehaald, aarzelde hij geen moment en boekte hij een vliegticket.

Lees ook: Unieke WOII-bunkers gaan open

"Helemaal super natuurlijk", vertelt Stikker tegen NH Nieuws, die al 10 jaar in Castelldefels woont. "Dit is enorm belangrijk als je aan het schrijven bent. Je kan ontzettend veel verzinnen, maar je hebt een kapstok nodig waar je je verhaal aan ophangt. Het geeft een beschrijving van kleur als je er zelf geweest bent. De kinderen uit mijn boek stappen hier naar binnen, en ja: wat gaan ze daar vinden?", werpt Stikker wat mist op.

Bunkerdag
Ruud Pols is een van de vaste krachten achter het Bunkermuseum in IJmuiden. Voor Bunkerdag zet hij zich ook in voor het landelijke initiatief. "Dit is ontzettend mooi om te doen", vertelt hij. "En bijzonder dat we Nico hebben kunnen helpen om zijn 'droom' waar te kunnen maken."

Het eerste jeugdboek "De Soep" van Nico Stikker, waarbij Park Schoonenberg als inspiratiebron diende, is binnen twee weken beschikbaar. Het boek dat hij nu schrijft zal nog twee jaar op zich laten wachten. Klik hier voor meer informatie.

Foto: NH / Dennis Mantz