Sport

NL
V

Handballers schrijven geschiedenis tegen Zweden

9 juni 2018, 19.26 uur · Aangepast 10 juni 2018, 15.28 uur

DEN BOSCH De Nederlandse handbalmannen schreven gistermiddag geschiedenis door voor het eerst te winnen van Zweden. Dat gebeurde in Den Bosch in de eerste play-offwedstrijd voor een WK-ticket. Het WK wordt in januari 2019 gespeeld in Duitsland en Denemarken.

In de Maaspoort in Den Bosch won de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met 25-24 van de verliezend EK-finalist, na bij de rust al met 13-12 voor te hebben gestaan. Woensdag volgt de return in Zweden.

Steeds kleine voorsprong
Oranje hield vrijwel de hele wedstrijd een kleine voorsprong op de Scandinaviërs. Op slag van rust verkleinden de Zweden de marge tot 13-12 en aan het begin van de tweede helft trokken ze de stand gelijk. In de spannende slotfase wisten de Nederlandse handballers de kleine voorsprong net vast te houden.

'Liever meer ballen gestopt'
De 37-jarige Volendam-keeper Gerrie Eijlers was weer van grote waarde voor de ploeg met een groot aantal reddingen. "Ik had liever nog twee, drie ballen meer gestopt", zei de nuchtere Eijlers na de wedstrijd bij Ziggo-Sport. "We hebben de afgelopen week veel gesproken met elkaar. We hebben altijd veel respect voor die jongens en we hebben toen gezegd dat we dat gewoon niet moeten hebben."

"Meer druk bij Zweden"
De eerste winst ooit op Zweden is natuurlijk prachtig. "Het zegt nog niets dat we hebben gewonnen, alleen zullen zij wat meer druk voelen woensdag. We moeten ze dan weer zonder respect tegemoet treden", was de conclusie van Eijlers.

Nederland bereikte de play-offs door in de poulefase alleen te verliezen van Turkije uit. De Nederlandse handballers wisten sinds 1961 nooit een grote eindronde te bereiken.

Lees ook: Handballers naar play-offs voor WK na winst op België