Noord-Holland

NL
V

Onderzoek naar gebroken nek bewoner verzorgingshuis: medewerker op non-actief

8 juni 2018, 21.36 uur · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Een 80-jarige man heeft vorige week in een verzorgingshuis in Amsterdam zijn nek gebroken. De man met dementie, die bewoner is van het huis, kan zelf niet vertellen wat er is gebeurd. De medewerker die op de avond van het incident aanwezig is, is op non-actief gesteld.

De man woont nog maar twee maanden in het verzorgingshuis aan de Ottho Heldringstraat. In de eerste periode ging het goed met de 80-jarige Osman, maar eind vorige maand ging het mis. Op 30 mei werd zoon Ahmet gebeld met de mededeling dat zijn vader door een medebewoner met een tondeuse op zijn hoofd was geslagen. De hoofdwond werd gehecht en het tehuis zei te gaan onderzoeken wat er was gebeurd.

Een dag later blijkt er meer mis te zijn. Een dochter van de man treft haar vader onherkenbaar aan. De man kon ineens niet meer lopen of staan en herkent zijn kinderen niet meer, zegt Ahmet.

Betreuren
Later blijkt in het ziekenhuis dat de 80-jarige man een gebroken nek heeft. "Ze zeiden dat hij zodanig was beschadigd dat ze er niets meer aan kunnen doen", vertelt Ahmet tegen AT5.

Cordaan, waaronder het verzorgingshuis valt, zegt de situatie te betreuren. "We weten nog niet wat er is gebeurd en wat de oorzaak van de verwonding is. Daarvoor zijn we een onafhankelijk onderzoek gestart. Ook hebben we een melding gedaan bij de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd."

De familie wacht het onderzoek van Cordaan niet af en heeft aangifte gedaan voor zware mishandeling. De politie zegt nog onderzoek te doen naar de zaak.