Ga naar Content

Toon van Driel: "Als alles mislukt, word je striptekenaar"

AMSTELVEEN Toon van Driel kennen we als de veeltekenaar van bekende strips als FC Knudde en De Stamgasten. In totaal tekent hij vijf strips per dag. Het tekenen begon ooit als noodgreep, omdat alles wat hij voor die tijd deed mislukte.

Biografie

Naam:
Toon van Driel

Geboren: Amsterdam, 16 januari 1946

Beroep: steward, ambtenaar, medewerker reclamebureau, striptekenaar

Het Parool was de eerste krant waaraan Van Driel zijn strips liet zien. Maar daar vonden ze het niets en ook De Telegraaf en Nieuws van de Dag gaven niet thuis. Zo kwam Toon uiteindelijk bij het Algemeen Dagblad terecht. "Ik had vijf strips. Ik had het meteen Knudde genoemd. Dat was toen een populair woord. Het is nu een beetje ouderwets, maar je hoort het nog wel hoor."

Van Driel mocht drie maanden op proef zijn kunnen tonen. Dat was 45 jaar geleden: de Amsterdammer tekent nog steeds dagelijks voor het AD.  

Tikkie terug, Jaap!
"Op een moment kwam de kreet 'tikkie terug' en daardoor kwam ik op 'Avro's Sportpanorama', toen wist iedereen het zeker: we hebben iets moois in handen."

Inmiddels maakt Van Driel vijf strips per dag. Hij verzint de grappen in een moordend tempo. Overal tekent en schrijft hij zijn grappen op, om maar geen idee verloren te laten gaan. "Ik heb hier 365 duizend tekeningen in het archief, het is zes dagen in de week doorploeteren. Maar ik zit nooit zonder idee."  

"De tweede strip, naast Knudde, is 'De Stamgasten'. Dat doe ik ook al meer dan veertig jaar. Dat is puur absurd. Ik had Knudde-mannetjes en toen kwamen Knudde-beestjes. Want ik had geen zin om het allemaal uitgebreid te tekenen. De bar was een streep en daar zette ik allemaal glaasjes op."

Lees ook:  The Tjong King gaf alles op voor het tekenen

Behoefte aan erkenning
Soms willen collega's wel eens van hem weten hoe hij toch iedere dag weer aan zoveel ideeën komt. Volgens een psycholoog, die Van Driel ooit eens raadpleegde, is zijn werktempo te verklaren uit zijn jeugd. Hij was vroeg het huis uit en kon niet heel goed met zijn vader opschieten.

"Volgens die psycholoog ben ik altijd op zoek geweest naar erkenning. Daarom schiet ik met hagel. Ik heb een niet te stelpen behoefte aan erkenning. En daardoor blijf ik maar heel veel maken", zegt hij. "Maar ik zal dan wel iets goed hebben gedaan, ergens. Ik denk het wel."

Klik hier voor meer Iconen

Foto: