Noord-Holland

Zehra (18) doet mee aan Ramadan en staat in de keuken: "Ik proef en spuug het uit"

8 juni 2018, 18.24 uur · Aangepast 8 juni 2018, 19.02 uur · Foto: Zehra Gümüs

Whatsapp

ALKMAAR Ze mag helemaal niets eten, maar staat wel de hele dag haar lievelingsgerecht (pannenkoeken) te bakken: de Alkmaarse Zehra Gümüs (18) werkt in de keuken en doet aan de Ramadan. "Koken maakt me gewoon blij."

Achter de bar, in de bediening en in de keuken, de hele dag door wordt Zehra tijdens haar werk bij Brownies en DownieS geconfronteerd met eten, hetgeen wat ze juist van zonsopgang tot zonsondergang niet mag. Ze is dochter van Turkse ouders en doet aan de Ramadan. "Nu ik dit werk doe is dat in het begin wel lastig, maar niet mogen eten went eigenlijk heel snel."

Ze neemt haar geloof heel serieus, beaamt ook haar baas: "Ze neemt zelfs geen water met een aspirientje als ze hoofdpijn heeft van de honger. Nee, ik heb echt bewondering voor haar", aldus Barbara Schaaper, eigenaar van het lunchcafé aan de Kanaalkade in Alkmaar.

Zehra heeft een leerachterstand en krijgt als medewerker extra begeleiding. Schaaper: "We houden een klein beetje rekening met de diensten die ze krijgt, maar verder zien we haar als een volwaardige collega. Als ze echt een draak wordt, sturen we haar gewoon met vakantie!"

Uitspugen
Geen sprake van, want Zehra doet haar werk juist heel erg graag: "De tijd vliegt voorbij als je in de keuken werkt." Maar als kok moet je soms toch ook proeven? "Ik moet zeker weten of het op smaak is, maar dan slik ik het niet door en spuug het uit! En anders vraag ik een collega om voor me te proeven. Dan vertrouw ik maar op hem." Het liefst maakt ze pannenkoeken of uitsmijters.

Over een week is na het Suikerfeest de Ramadan voorbij. En ook al staat ze vijf dagen per week heerlijke gerechten te bereiden, stiekem mist ze fastfood het meeste. "Kentucky Fried Chicken. Ja. Daar heb ik echt weer zin in." Of ze een tip heeft voor andere koks die aan Ramadan doen? "Je moet echt doen alsof je keihard aan het werk bent en gewoon niet teveel concentreren op het gevoel dat je wil eten!"

Whatsapp