Noord-Holland

Santpoorters bang voor slapeloze nachten door komst muziektent

8 juni 2018, 18.39 uur · Aangepast 9 juni 2018, 00.40 uur

SANTPOORT-NOORD - SANTPOORT-NOORD Bewoners van de Hagelingerweg in het centrum van Santpoort vrezen dat de komst van een muziektent geluidsoverlast gaat veroorzaken. Binnenkort wordt het prieel op een meter of vijf van hun voordeur geplaatst.

Gere Zijlstra en zijn buren op de Hagelingerweg zijn bang voor slapeloze nachten. Nou houdt Zijlstra best van een feestje, maar het aantal evenementen in het hart van het dorp is wat hem betreft uit de hand gelopen. "De feestweek is prima, maar er zijn hier nu bijna wekelijks festiviteiten en het zit er in dat die zich zullen concentreren in het prieeltje. En daar wonen wij toevallig vlakbij."

De muziektent is een initiatief van vrienden en familie van Aart Aarts, de drijvende kracht achter tal van evenementen in Santpoort. Aarts overleed plosteling in december 2013. Met de tent willen de nabestaanden eer bewijzen aan de organisator.

'Niks op tegen'
Zijlstra en zijn buren hebben daar niks op tegen. Ze vragen zich alleen af waarom de muziektent juist bij hun voor de deur moet worden geplaatst. Zijlstra: "Volgens mij wist de gemeente niet eens dat hier mensen wonen."

Ook heeft hij kritiek op de inspraakprocedure. Volgens hem stond de tent niet in het bestemmingsplan, maar is deze er later 'ingefietst', zonder dat de omwonenden hadden kunnen reageren. 

'Import-Santpoorters'
Het meest stoort hem nog dat de voorstanders hem en zijn buren zien als klagende import-Santpoorters, terwijl de meeste van hen er al vele tientallen jaren wonen. Hij zegt slapeloze nachten te hebben bij het vooruitzicht van evenementen in het prieel, dat volgens hem een grote aantrekkingskracht zal hebben op hangjongeren.

Wethouder Bram Diepstraten begrijpt dat de bewoners zich zorgen maken. Hij wil die zoveel mogelijk wegnemen. "Het is echt niet zo dat er, omdat er nu een muziektent staat, er wekelijks activiteiten zullen zijn. Elke aanvraag zal zorgvuldig moeten worden bekeken." Wel benadrukt hij dat hij initiatieven van burgers wil honoreren.