Ga naar Content

Haarlemse scholieres in de race voor landelijke onderwijsprijs

HAARLEM Hun ontwerp heeft nog geen naam, maar het heeft nu al hoge ogen gegooid bij een jury van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Isis Verhaag en Lot Hartevelt, leerlingen aan het Lyceum Sancta Maria in Haarlem, ontwierpen een akoestische versterker voor de mobiele telefoon.

Het principe is vrij simpel, maar er zit maandenlang van denk- en rekenwerk achter. Je stopt je telefoon in een houdertje en via een aangesloten 'hoorn' wordt het geluid uit je mobiel ineens een stuk harder en de kwaliteit blijft best goed. En dat allemaal zonder dat je bluetooth nodig hebt, boxen of andere elektrische apparaten die je aan een stopcontact moet aansluiten.  

Idee
Het begon allemaal met een profielwerkstuk tijdens hun eindexamenjaar. "Als we bijvoorbeeld op een feestje waren en we wilden wat luisteren op de telefoon, dan deden we onze hand altijd bij de speaker en dan werd het geluid harder. We vroegen ons af hoe dat kon", vertelt Isis.

En zo werd het idee geboren om "de ultieme" akoestische versterker voor de mobiele telefoon te maken. De twee kwamen er snel achter dat er al modellen bestonden, maar vaak was er veel aandacht besteed aan het design, terwijl de geluidskwaliteit achter bleef.

Examens
Aanstaande dinsdag horen de twee scholieren of ze de KNAW-Onderwijsprijs in de categorie 'Natuur en Gezondheid' in de wacht slepen. Dat houdt in dat ze een deel van hun eerste studiejaar vergoed kunnen krijgen, als ze tenminste slagen voor hun eindexamen. "Lot is nu op vakantie, maar ik ben tijdens de examenweken ziek geworden. Dus ik moet nog twee examens inhalen", vertelt Isis met een diepe zucht.

En, toevallig of niet, één van die examens is Natuurkunde, het vak waarvoor ze de versterker heeft ontworpen. Docent Natuurkunde Sjak van der Louw is supertrots op zijn leerlingen, maar een vrijstelling van het examen zit er niet in voor Isis. "Ze weet nu genoeg van geluidsgolven en trillingen, maar we moeten vrees ik ook nog even wat andere onderwerpen bij haar testen."

Foto: NH/Paul Tromp