Ga naar Content

Haarlems nieuwe bestuur aan slag

8 juni 2018, 12.02 uur · Aangepast 8 juni 2018, 13.12 uur
Door: Geja Sikma · Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM Ook het nieuwe Haarlemse bestuur is aan de slag gegaan. Maar volgende de oppositie met een te mager akkoord wat betreft de topics van de Hete Hangijzers van NH Kiest.

Het bestuur van Haarlem is ongewijzigd qua politieke kleur, maar nu wel met GroenLinks als grootste partij in plaats van D66. Gisteravond zijn de oudgedienden Merijn Snoek (CDA), Jur Botter (D66), Floor Roduner (PvdA), Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) en nieuwkomer Marie-Thérese Meijs (GroenLinks) geïnstalleerd als wethouders. 

Flinke kluif
Vooral op de terreinen bereikbaarheid en het nijpende woningtekort in vooral de sociale huursector, heeft het nieuwe bestuur een flinke kluif. 

Lees ook: NH Kiest: Nieuwe woningen in de Haarlemse Waarderpolder? 

Alle partijen gaven gisteren tijdends de speciale raadsvergadering aan dat ze het goed vinden dat het bestuur ernaar streeft om deze periode tienduizend woningen erbij te bouwen, in plaats van maar 7.500 zoals tot nu toe is gesteld. Maar een aantal oppositiepartijen vragen zich af of dat wel genoeg is. Het college wil wel bouwen rondom het NS-station Haarlem-Spaarnwoude, maar niet verderop op het bedrijventerrein. 

In het coalitieakkoord staat bovendien dat vanaf nu in alle nieuwbouwprojecten 40 procent sociale huurwoningen moeten komen. Maar de VVD betwijfelt of dit haalbaar is, zeker als de afgelopen jaren al vaak aan de norm van 30 procent wordt getornd. 

Lees ook: NH Kiest: Verkeersdrukte in Haarlem grote ergenis voor bewoners 

Ambities beneden peil
De ambities om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren vindt een aantal partijen echt beneden alle peil. Het college wil onder aanvoering van GroenLinks bijvoorbeeld niet de toegangsroute over de Oudeweg op het bedrijventerrein Waarderpolder verbreden. "Maar met maatregelen als een paar elektrische laadpalen extra en het veranderen van namen van de parkeergarage los je het probleem niet op", stelt Moussa Aynan van Jouw Haarlem. 

De financiële situatie blijft ook deze bestuursperiode weer een issue. Het gemeentebestuur wil juist de schuld iets laten oplopen om te investeren in vooral het onderhoud van de stad. Dan wordt de schuld per inwoner van Haarlem van 3160 euro iets verhoogd. Maar door een stijgende inwoneraantal is de verwachting dat die schuld weer daalt gedurende de komende vier jaar.