Ga naar Content

Negatief zwemadvies in Andijk: "Elke zomer weer hetzelfde"

8 juni 2018, 11.46 uur · Aangepast 8 juni 2018, 12.09 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

ANDIJK De zomerse temperaturen nodigen uit om te gaan zwemmen. Maar voor een duik aan de Vooroever en Koopmanspolder is het raadzaam om eerst even het zwemadvies te controleren. "Het is elke zomer hetzelfde in Andijk, wanneer gaat de gemeente en recreatieschap hier nu wat aan doen?"

Dat schreef de Dorpsraad Andijk op hun Facebookpagina toen afgelopen maandag het negatieve zwemadvies werd afgekondigd. "Punt is dat het gaat om stilstaand water, vooral in de kom. Daarbij komt vervuiling door ganzenpoep en het aanslibben. Dit is al zo vaak aangekaart bij de instanties, maar er gebeurt niets." Volgens Gerrit van Keulen van de dorpsraad zou een pomp een mogelijk oplossing kunnen zijn. "We komen met oplossingen, maar dat zou teveel geld kosten." 

Onderzoek
"De kwaliteit van het water is inderdaad al jaren matig tot slecht en het is erg lastig om dat te verbeteren", aldus Piet Copier van Recreatieschap Westfriesland. Omdat het om stilstaand water gaat, is het lastig om de kwaliteit ervan te verbeteren. In overleg met Rijkswaterstaat wordt er onderzocht of er een bestemmingswijziging mogelijk is. 

Lees ook: OVERZICHT: Hier kan je (beter) niet gaan zwemmen

"Er moeten uiteraard genoeg zwemplaatsen blijven, daarom kijken we of de stranden aan de kust kunnen opwaarderen zodat de zwemvoorzieningen meer naar open water worden verplaatst", aldus Copier. Het is nog onbekend op welk termijn het onderzoek afgerond wordt. Inmiddels is het negatief zwemadvies donderdag weer ingetrokken.