Ga naar Content
Noord-Holland

Onbekende softwaregigant gaat megadatacentrum bouwen op Agriport

8 juni 2018, 10.35 uur · Aangepast 8 juni 2018, 17.32 uur
Door: · Foto: Switch Datacenters Amsterdam

MIDDENMEER Een buitenlandse softwaregigant heeft op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer een groot stuk grond aangeschaft voor de bouw van een datacentrum. Om welk bedrijf het gaat, is nogal geheimzinnig. Op de bouwaanvraag is codenaam 'Nimble' gebruikt, wat slagvaardig betekent.

Commercieel directeur Jack Kranenburg laat weten aan NH Nieuws dat tijdens de bouwperiode zo'n 1.000 arbeidsplaatsen moeten worden ingevuld. Daarna is nog zo'n 400 man personeel nodig voor technische werkzaamheden, maar ook voor beveiliging. Die zullen voornamelijk in de regio gezocht worden.

In eerste instantie zal het bedrijf 24 hectare ontwikkelen. Dat is ongeveer een derde van het hele gebied dat bij Agriport is aangeschaft. 

Momenteel is er al een groot softwarebedrijf gevestigd op het terrein langs de A7, namelijk Microsoft. Het bedrijf wat zich hier nu bij zal voegen, is zeker een grote speler, want het gekochte perceel is zo'n twee keer groter dan dat van Microsoft. Volgens mediapartner Medemblik Actueel zou het gaan om Amazon, maar bevestigd is dat nog niet. 

Planning
Er zal veel stroom worden gebruikt, maar dit is voldoende voorhanden door de windmolens in het gebied, aldus Kranenburg. Er hoeven er dus niet meer bijgezet te worden met de komst van het datacenter.

Kranenenburg verwacht dat als er nu geen hobbels zijn er op z'n vroegst in november kan worden begonnen met de bouw. Het zou ongeveer anderhalf jaar later opgeleverd kunnen worden.

'Silicon Valley'?
Het sentiment dat de regio langzaam verandert van agrarisch in een soort 'Silicon Valley', en dat dat een slechte ontwikkeling is, herkent hij niet. Hij zegt te merken dat de regio juist blij is. De ontwikkeling zou nieuw elan brengen aan de regio.