Ga naar Content
Noord-Holland

Alkmaar weer voorzien van nieuwe stadsregering

8 juni 2018, 00.30 uur · Aangepast 8 juni 2018, 01.06 uur
Door: · Foto:

ALKMAAR Ook Alkmaar heeft weer een nieuw college. Vanavond zijn vijf fulltime wethouders geïnstalleerd die namens GroenLinks, VVD, D66, PvdA en CDA samen met burgemeester Piet Bruinooge de stadsregering vormen.

De nieuwe wethouders zijn oudgedienden Pieter Dijkman (VVD) en Elly Konijn (D66). Christian Braak (GroenLinks) en Paul Verbruggen (PvdA) waren jarenlang raadslid in Alkmaar en nemen nu ook plaats in het college. Nieuwkomer is Marcel van Zon (CDA). 

Lees ook: Gemeenteraadsverkiezingen 2018: bekijk hier de uitslag in Alkmaar

De portefeuilles zijn ook verdeeld, waarbij opvallend is dat burgemeester Bruinooge het 'veiligheidsbeleid' weer heeft teruggekregen. Die portefeuille was de afgelopen jaren door Victor Kloos (OPA) ingevorderd.

Lees ook: Coalitievorming Alkmaar mislukt; meerdere partijen eisen nu voortrekkersrol op

Het coalitie-akkoord van de vijf partijen beslaat 'slechts' twaalf pagina's waarin in hoofdlijnen de koers voor de komende vier jaar beschreven staat. Het is volgens de opstellers met opzet niet helemaal dichtgetimmerd om ruimte te laten voor de inbreng van de oppositiepartijen, inwoners, bedrijven en instellingen. De coalitie heeft een ruime meerderheid in de gemeenteraad met 24 van de 39 zetels. 

Hete Hangijzers
Voor de hete hangijzers betekent het coalitie-akkoord dat de vrije sluitingstijden voor de horeca blijven. De coalitie vindt dat de vernieuwbouwplannen voor het Alkmaarse ziekenhuis verder doorontwikkeld kunnen worden. En er is goed nieuws voor hondenbezitters: de hondenbelasting wordt vanaf 2019 afgeschaft.