Ga naar Content

Loosdrechter haalt Friese skûtsjes naar 't Gooi

LOOSDRECHT Een droom komt uit voor skûtsjes-liefhebber Steven Voorn. Na drie jaar is het eindelijk gelukt om de van oorsprong Friese skûtsjeswedstrijd naar Loosdrecht te halen. Acht skûtsjes vulden gisteravond de Loosdrechtse plassen en streden om de eerste Skûtsjesilen Loosdrecht Cup.

Het is een waar spektakel. Mensen die nog nooit hebben gezeild, springen op de boten en worden begeleid door ervaren zeilers. "Zo'n mooie dag. We hebben wind, zon, mooi publiek en mooie wedstrijden. Het kan niet beter", glundert organisator Steven Voorn. 

Traditie
Steven is een Loosdrechter met Fries bloed die vroeger altijd naar de Sneekweek ging waar deze boten volop aanwezig zijn. "Toen deed ik m'n ogen dicht en zag ik die boten hier gaan op de Loosdrechtse plassen en ik dacht dat het een spektakel zou zijn."

Een omroeper uit Friesland verzorgt het wedstrijdcommentaar en waarschuwt de beginnende zeilers nog even. "Pas op voor de giek als je voor de wind gaat, want je krijgt hem zo in je 'harses'." Steven legt uit: "Er zit zo veel snelheid in en je ziet dat iedereen die aan boord zit echt moet werken. Je moet het met elkaar doen anders kan je zo'n wedstrijd niet winnen.

Als het aan Steven ligt, wordt dit een traditie in Loosdrecht. "Wat mij betreft wordt het volgend jaar gewoon twee dagen."

Foto: NH