Ga naar Content

Alkmaarse Aygun (12) moet alweer naar een ander azc: "Ik ben hier gewend"

ALKMAAR Voor de zesde keer in vier jaar moet Aygun verhuizen naar een ander asielzoekerscentrum. Welke het wordt, weet ze nog niet, maar het betekent wel dat ze weer afscheid moet nemen en opnieuw moet beginnen. De talloze verhuizingen is een van de grote problemen voor kinderen in azc's. Vandaag is in Alkmaar een rapport gepresenteerd waarin staat dat er veel verbeterd moet worden voor deze kinderen.

Geen privacy, vaak verhuizen, te weinig activiteiten en haperende psychische zorg. Het is slechts een greep uit de problemen die kinderen in de opvanglocaties verspreid over het land ervaren. Het onderzoek onder onder meer 148 kinderen in azc's resulteerde in 92 aanbevelingen voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Lees ook: Onderzoek: 1 op de 3 kinderen in azc's voelt zich niet veilig

De 12-jarige Aygun is met haar ouders en broer gevlucht uit Azerbeidzjan. Ze wonen in één kamer in het azc aan Robonsbosweg in Alkmaar. Er is weinig privacy. "Het zou fijn zijn als we een eigen badkamer en toilet zouden hebben. Er zijn hier mensen die het heel vies maken en dat vind ik ook wel weer vreemd. Je maakt er toch ook zelf gebruik van?". Bovendien vindt ze het heel erg dat ze steeds weer moeten verhuizen. 

Alkmaarder
"We zijn nu vijf keer verhuisd in vier jaar. Binnenkort gaat het azc in Alkmaar dicht en moeten we weer weg. Waarheen? Ik hoop Heerhugowaard". Aygun woont nu drie jaar in Alkmaar, zit op basisschool De Driemaster, heeft een beste vriendin en voelt zich er thuis. "Ik voel me Alkmaarder. Ik vind het een mooie stad en ben er gewend."

Het onderzoeksrapport met aanbevelingen is overhandigd aan het COA. Die organisatie is opdrachtgever van het onderzoek, net als de 'Werkgroep Kind in azc' waar onder meer UNICEF in vertegenwoordigd is. "Wij willen graag aan de slag met de aanbevelingen", zegt Sjef Robroek van het COA.

Rondom de verhuizingen is Robroek aan protocollen gebonden. "Wij proberen het aantal verhuizingen te minimaliseren en houden ook rekening met schoolvakanties". Of er voor iedereen op termijn een eigen badkamer is, kan hij niet beloven. "We zijn afhankelijk van de locaties die we krijgen aangeboden."

Azc's niet sluiten
Onderzoekster Hellen Schuurmans van UNICEF en lid van de Werkgroep hoopt dat het COA, maar ook de staatssecretaris, voortvarend aan de slag gaan met alle 92 tips. Zeker met die verhuizingen is snel actie nodig: "Die verhuizingen zijn ons al jaren een doorn in het oog. Deze zomer worden er weer elf azc's gesloten."

"Er moeten straks duizend kinderen verhuizen. Waarom zou je deze locaties niet openhouden totdat alle kinderen een permanente plek hebben gevonden waar ze kunnen blijven. Het lijkt me zo simpel."