Ga naar Content

Agent met PTSS schrijft boek over traumatische ervaring: "Gruwelijkste dat ik ooit heb gezien"

AMSTERDAM Het is 28 mei 2009 als politieagent Joeri Sterringa op een ruzie in een woning in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt wordt afgestuurd. Daar aangekomen blijkt er veel meer aan de hand.

"Het was doodstil op straat, normaal gesproken zie je bij aankomst al wat er aan de hand is, maar hier was het totaal onduidelijk. Een buurvrouw wees ons waar we moesten zijn." Joeri Sterringa kan zich nog ieder moment herinneren van die dag. Gedetailleerd vertelt hij zijn verhaal: "In het trappenhuis hoorde ik pas iets. Een vrouw gilde en huilde: 'Je hebt mijn kind vermoord', maar het drong niet echt tot me door." Pas in de woning zelf begrijpt Joeri wat er aan de hand is, daar ligt het lichaam van de 12-jarige Robiënna. Zij ademt niet meer. 

Gruwelijk
Joeri probeert haar te reanimeren, maar het heeft geen zin. Robiënna sterft. Doodgestoken door de ex-vriend van haar moeder. Deze Shelwin R. wordt later veroordeeld tot twintig jaar cel, maar voor Joeri maakt dat eigenlijk niet meer uit. Zijn leven is voorgoed veranderd.

"Iedere nacht was ik in mijn dromen terug in de woning. Ik sliep nauwelijks meer, had een heel kort lontje, kreeg paniekaanvallen en ik werd ziek." Joeri's wereld staat op zijn kop: "Dit is het meest gruwelijke wat ik ooit gezien heb."

Boos om alles
Er wordt een posttraumatische stressstoornis bij Joeri geconstateerd. Hij is jarenlang in therapie en nog steeds niet de oude: "Ik werk gelukkig weer, maar ik voel me soms depressief en ben boos om alles, dat is hoe het nu gaat."

Over zijn ervaringen en de PTSS schrijft Joeri het boek 'Van diender tot patiënt'. Hij hoopt dat lezers zullen inzien dat het werk van politieagent niet alleen bestaat uit bonnen uitschrijven. "Wat wij doen wordt vaak onderschat, het is zwaar werk en uiteindelijk zijn wij ook maar gewoon mensen."

Vanaf 8 juni is het boek 'Van diender tot patiënt' te bestellen op Boekscout.nl of bij de boekhandel.

Foto: NH Nieuws