Noord-Holland

NL
V

Pluizige dief haalt 'kattenkwaad' uit en steelt handdoeken, zwembroeken en vaatdoekjes uit tuin

6 juni 2018, 12.40 uur · Aangepast 6 juni 2018, 12.51 uur

PURMEREND Stephan de Vries stond voor een raadsel toen er ineens meerdere zwembroeken en handdoeken uit zijn tuin in Purmerend verdwenen. Nadat afgelopen zondag wéér twee kledingstukken in rook waren opgegaan, besloot hij de beveiligingscamerabeelden terug te kijken om te kijken wat er was gebeurd. Wat bleek: ze waren gestolen. Niet door een mens, maar een pluizige, witte kat.

"Je verwacht het gewoon niet. Het is echt bizar", vertelt Stephan aan NH Nieuws. Eerst dacht hij dat zijn kinderen onzorgvuldig met de spullen omgingen, maar toen er weer gloednieuwe zwembroeken uit de tuin verdwenen, besloot hij op onderzoek uit te gaan.

Lees ook: Gans is part-time papa voor eendenfamilie: "Hij komt soms met het gezin eten"

De beelden van zijn beveiligingscamera onthulde een witte viervoeter als dader. Stephan was met stomheid geslagen. "Daar had ik helemaal geen rekening mee gehouden." De brutale dief gaat als een professional te werk. Na een seconde de kat uit de boom te hebben gekeken, glipt hij naar de stoel en grist de zwembroek van de rugleuning. "Hij kijkt gewoon eerst of wij er zijn!", lacht Stephan.

Als de kat van huis is...
De tuin van Stephan is niet de enige tuin waar de kat ongevraagd kleding bij elkaar sprokkelt. Meerdere mensen in de straat missen zwembroeken, poppenkleertjes of babylakens. Daarom is Stephans vrouw gisteravond met de buurvrouw op pad geweest om het baasje te vinden. Uiteindelijk kwamen zij bij een huis waar meerdere katten voor de deur lagen: het bleken de broertjes en zusjes van de miauwende dief. Zijn vrouw belde aan, maar het baasje bleek op vakantie te zijn.  

De Purmerender hoopt afspraken te kunnen maken met het baasje, maar beseft dat het 'best lastig' is. "Zo'n kat kun je niet binnen houden." Het slachtoffer van de sluwe kat hoopt wel dat de eigenaar goed oplet waar het beestje de kleding laat. "Ik weet niet wat hij ermee doet. Hij ziet het als prooi, denk ik", probeert Stephan het motief van de dief te achterhalen. "Misschien heeft hij een verkleedfeestje!", besluit hij lachend.