Ga naar Content
Noord-Holland

Onderzoek: 1 op de 3 kinderen in azc's voelt zich niet veilig

6 juni 2018, 08.22 uur
Door: · Foto: ANP

ALKMAAR De situatie van kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra voldoet nog niet aan de eisen uit het VN-Kinderrechtenverdrag. In gezinslocaties voelt één op de drie kinderen zich niet veilig.

Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Werkgroep Kind in azc. Voor het onderzoek is op tien locaties gesproken met 235 kinderen en jongeren.

Van de jongeren in gezinslocaties geeft 35 procent aan zich niet veilig te voelen, tegenover tien procent in normale azc's. Sommige ouders noemen het verblijf in de gezinslocatie traumatisch voor hun kinderen. Op de gezinslocaties zegt 66 procent van de geïnterviewde professionals en vrijwilligers dat er te weinig aandacht is voor geestelijke gezondheidszorg, tegenover vijftien bij de reguliere azc’s.

Gebrek aan privacy
Het grootste struikelblok voor gezinnen in azc's is dat ze vaak langdurig woonruimtes en basisvoorzieningen zoals een toilet, douche en keuken met andere gezinnen moeten delen. Er ontstaat volgens de ouders van de kinderen hierdoor een gebrek aan privacy. "We pleiten ervoor dat elk gezin een eigen woonruimte krijgt", aldus Helen Schuurmans van Werkgroep Kind in azc. 

Verhuizen
Een ander groot probleem is dat kinderen veel moeten verhuizen. Sommige families verhuizen wel vijf of zes keer per jaar. "Ze moeten dan elke keer nieuwe vrienden maken en nieuwe docenten leren kennen. Hierdoor hechten kinderen zich minder snel", vertelt Schuurmans.