Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Kinderogen slechter door smartphone en tablet

5 juni 2018, 14.01 uur · Aangepast 5 juni 2018, 14.17 uur
Door: · Foto:

Langdurig staren naar de schermpjes van een tablet of smartphone leidt tot meer bijziendheid bij kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Kwart dertienjarigen bijziend
Het Erasmus MC heeft duizenden kinderen jaren gevolgd. Op zesjarige leeftijd had 2,5 procent problemen met scherp zien in de verte. Op negenjarige leeftijd had 12,5 procent van de kinderen last van bijziendheid en op hun dertiende 25 procent. Over drie jaar worden de kinderen opnieuw onderzocht. Verwacht wordt dat het aantal bijzienden in de groep dan is gestegen tot de helft

Oorzaak
Smartphones en tablets worden gezien als de oorzaak van het slechte zicht. Langdurig kijken naar voorwerpen dichtbij is niet goed voor de ogen. De onderzoekers veronderstellen dat de cijfers onder Rotterdamse kinderen ook gelden in de rest van Nederland.

Buiten spelen
Om problemen te voorkomen zouden kinderen minder lang achter de schermpjes moeten zitten. Oogartsen bedachten de 20-20-2 richtlijn: kinderen moeten het dichtbij kijken steeds na 20 minuten onderbreken voor een pauze van 20 seconden waarbij in de verte wordt gekeken. Daarnaast moeten ze ook dagelijks 2 uur buiten spelen. Buitenlicht is belangrijk voor de ontwikkeling van het kinderoog.

Wat vind jij?
Twee uur buiten spelen per dag, doen kinderen in jouw omgeving dat nog? Lijkt het jou haalbaar om kinderen van nu minder lang naar schermpjes te laten kijken of dat een strijd die ouders en grootouders aan het verliezen zijn? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel 088-8505152 als je mee wilt praten. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].