Start van hoofdcontent
NL
V

Wethouder Haarlem wil 'flitsparkeren' in Haarlem snel oplossen

1 juni 2018, 12.46 uur · Aangepast 1 juni 2018, 13.36 uur
Door Geja Sikma · Foto: ANP

HAARLEM Er moet een oplossing komen voor de zorgverleners, restauranthouders, bouwvakkers, buurt- en sportverenigingen die last hebben van het 'flitsparkeren'. Dat vindt de gemeenteraad en ook de wethouder, zo bleek uit de commissievergadering gisteravond. En een meerderheid lijkt ook wel voorstander voor om de parkeerduur op te rekken van 1 naar 3 uur.

Haarlem heeft onlangs het 'flitsparkeren' van 1 uur in wijken rondom het centrum ingevoerd, om te voorkomen dat hier de parkeerplekken lang bezet gehouden worden. Bezoekers van de binnenstad zouden kunnen uitwijken naar de goedkopere plekken in deze woonwijken. 

Maar ondernemers en zorgverleners in deze wijken zien hun klanten in grote problemen komen. "Als jullie uit eten gaat, hoe lang doet u over een beetje gezellige avond te hebben?", vraagt mevrouw Adamo van restaurant Luca aan de raadsleden.

Het restaurant is gevestigd bij de Amsterdamse Poort in het Scheepmakerskwartier. Voorheen kon daar gewoon betaald geparkeerd worden, nu moeten de klanten binnen één uur hun pasta naar binnenwerken. Want je kan niet bij betalen bij de parkeerautomaat. 

Lees ook: 'Flitsparkeren' rondom centrum Haarlem: maximaal een uur naar fysio of café

De maatregel is ingevoerd op aandringen van de gemeenteraad, waarbij wethouder Cora-Yfke Sikkema al waarschuwde voor deze problematiek. Ze vindt het niet wenselijk om nu weer overal uitzonderingen te gaan creeëren bij de betreffende restaurants, fysiotherapeuten of sportverenigingen.

"Er is ook niet één scenario dat alles perfect oplost." Een verruiming van 1 naar 3 uur 'flitsparkeren' lijkt haar wel een goed idee, maar ze denkt dat het niet al heel snel ingevoerd kan worden.