Ga naar Content
Noord-Holland

Kabinet houdt Rusland verantwoordelijk voor MH17

25 mei 2018, 13.11 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND Er is vandaag officieel bekend gemaakt dat Nederland Rusland aansprakelijk stelt voor het neerhalen van vlucht MH17. Dit als reactie op het rapport van het JIT, het onderzoeksteam dat betrokken is bij het onderzoek rondom MH17, dat gisteren uitkwam.

Naast Nederland heeft Australië ook bekend gemaakt Rusland verantwoordelijk te houden. Met deze formele stap hoopt het kabinet Russische meewerking aan het onderzoek af te dwingen. Indien nodig is het kabinet bereid om naar de rechter of een internationale organisatie te stappen.

Lees ook: Hilversum herdenkt MH17-slachtoffers tot 2022 met zonnebloemen

"Wij eisen dat Rusland verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van vlucht MH17 en hun nabestaanden," vertelt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Hij wijst erop dat de aanslag op het passagiersvliegtuig met 298 mensen aan boord "onherstelbaar leed" teweeg heeft gebracht. 

Lees ook: Minister Blok in Moskou voor steun bij vervolging MH17 

Het besluit staat los van het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke vervolging en berechting van de daders. "Maar deze trajecten kunnen elkaar wel wederzijds versterken," aldus minister Blok.

Rapport van JIT
Het Joint Investigations Team kwam gisteren met een tussentijds rapport, waaruit bevindingen naar voren kwamen die erop wezen dat de BUK-raket die het vliegtuig neerhaalde van Russische konvooi afkomstig was.

Lees ook: Onderzoeksteam MH17-vliegramp komt met update

"Voor Nederland en Australië staat vast dat Rusland verantwoordelijk is voor de inzet van de BUK-installatie waarmee vlucht MH17 is neerhehaald," schrijft minister Blok. Nederland en Australië hebben ook al aan de Russische regering laten weten dat ze Rusland aansprakelijk houden.

Reactie van Rusland
Momenteel is het wachten op een antwoord van Rusland, dat kan uitmonden in onderhandelingen of internationale bemiddeling. Moskou kan ervoor kiezen om de aansprakelijkheid te erkennen, maar dat is niet waarschijnlijk. 

Lees ook: Vrijwilligers van grote waarde voor onderhoud MH17-monument: "Die mensen verdienen medailles"

"Rusland kan zich bijvoorbeeld verweren door te stellen dat de benadeelde onderdanen van de twee landen zich maar bij de Russische rechter moeten melden om hun recht te halen," schreef minister Blok eerder. Als die erkenning achterwege blijft, kunnen Nederland en Australië ervoor kiezen om naar een internationale rechtbank te stappen.