Ga naar Content

Strip voor blinden: 'Eindelijk kan ik Donald Duck voelen'

HUIZEN Honderdduizenden mensen genieten elke week van het weekblad Donald Duck. Maar de kleine lettertjes en vele plaatjes zijn niet voor iedereen toegankelijk. Zo zijn er een hele hoop blinden en slechtzienden de avonturen van Donald en z'n vrienden moeten missen. Daar is verandering in gekomen met een speciale uitgave in braille.

Donald Duck voor blinden en slechtzienden is een dikke map waarin uitgelegd staat wat een strip is en hoe je dat moet lezen. Uitgelegd wordt hoe Donald Duck, Katrien en Dagobert eruit zien, maar er zijn ook voelbare plaatjes waarbij ze in reliëf zijn afgebeeld zodat de iedereen kan voelen hoe de stripfiguren van elkaar verschillen.

"We hebben ook een pagina gemaakt zodat kinderen kunnen zien wat kenmerkende dingen zijn voor strips. Zoals bij de tekstballon leggen we uit dat wanneer één iemand praat, dan gaat 'het slurfje' naar de mond van degene die praat. Maar als Kwik, Kwek en Kwak alledrie tegelijk praten dan zie je drie van die 'slurfjes'", vertelt Eugenie Tilman van Dedicon. 

"Zelf voelen"
Zodra de kinderen de strip in handen hebben, kunnen ze niet stoppen met lezen. "Ik vind het leuk dat ik het zelf kan voelen", vertelt Celan. En Souhayla vindt het fijn dat ze eindelijk de plaatjes goed kan inbeelden en de tekst kan lezen. 

Het is tot nu toe een eenmale speciale uitgave met twee korte strips. Veel te weinig als het aan de kinderen ligt. Meer personages en meer strips zouden ze graag zien. "Nu heb je het heel snel uit en ken je het na een paar dagen al uit je hoofd", zo besluit Souhayla. 

"Helemaal te gek"
De hoofdredacteur van het blad Joan Lommen kan niet beloven dat dit ook een weekblad gaat worden. "Maar het zou helemaal te gek zijn. Eerst gaan we afwachten of de kinderen het leuk vinden en dan gaan we kijken hoe het verder gaat." 

Foto: NH