Ga naar Content

Op de Rit: een kijkje in Station Vijzelgracht

AMSTERDAM (AT5) Op 22 juli gaat de Noord-Zuidlijn rijden. In de nieuwe serie Op de Rit nemen we reizigers mee in de voorbereidingen van de grootste OV-operatie sinds de paardentram. In deze aflevering van Op de Rit geven we je een kijkje in Station Vijzelgracht: een van de meest uitdagende bouwprojecten op de lijn.

Het station ligt op grote diepte en heeft met wel 47 meter de langste roltrap van de Benelux. In het station bekijken we het bijzondere Ramses Shaffy-kunstwerk dat als ode aan de chassonier boven de roltrap schittert.

Lees ook: Op de Rit: de Noord-Zuidlijn als ruggengraat van het OV

Daarnaast zien we bovengronds wat er gaat veranderen voor tram 1-reizigers en lopen we mee tijdens een speciale testdag voor mensen met een beperking. Zo wordt er bij de halte Centraal Station gekeken of mensen met een beperking comfortabel hun weg in en om het station kunnen vinden.

Voor sommigen bieden de nieuwste faciliteiten op de moderne stations de kans om überhaupt weer met de metro te reizen. "Ik ben tien jaar niet meer geweest omdat ik met de rolstoel de metro niet in kwam. Het zijn nieuwe perrons, misschien nieuwe mogelijkheden", aldus een tester.

Verbeteringen
Veel testers zien verbeteringen ten opzichte van de stations op de oude metrolijnen. Zo wordt de ruimtelijkheid door een een van de proefkonijnen opgemerkt als pluspunt. "Dat vind ik een voordeel vergeleken met de Oostlijn, want daar kreeg ik altijd zo’n koekblik-idee', zegt een tester die naar eigen zeggen nog net kan zien. 'Hier heb ik het gevoel dat ik kan ademen."

Die ruimtelijkheid belooft ook een steun te zijn voor een tester in een rolstoel. "Dan heb je minder last van mensen die denken: "we rennen voor de rolstoel langs", of die boos worden omdat ik dan per ongeluk tegen hun benen op bots."

Kritiek
Maar, er is ook kritiek. Zo hebben meerdere blinde en slechtziende testers moeite met de aanduidingen in de lift. "Ik kom wat bobbeltjes tegen maar ik weet niet wat er staat", zegt een tester. Daar tegenover worden de belijning en de klanktegels op de grond als 'perfect' ervaren. "Dat je weet: hier gaat iets gebeuren."

Veel reizigers met een lichamelijke beperking zullen vooralsnog, zoals vaak met nieuwe plekken, moeten wennen aan alle nieuwe lijnen en vertakkingen die uitmonden in verschillende liften en uitgangen.

Voor meer informatie over de Noord-Zuidlijn, bekijk de video's van Op de Rit.

Foto: