Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Invalide man mogelijk terug naar tehuis vanwege illegale aanbouw: "Hij moest elke dag huilen"

24 mei 2018, 18.51 uur · Aangepast 25 mei 2018, 15.23 uur

KOOG AAN DE ZAAN De aanbouw tussen de schuur en de woonkamer van het echtpaar Van Duren Watak moet hoogst waarschijnlijk gesloopt worden. De aanbouw is nodig om de zwaar invalide Max van zijn slaapkamer naar de woonkamer te vervoeren, maar door een fout van de aannemer is deze illegaal. "Dat betekent dat hij mogelijk weer terug moet naar het tehuis."

Max van Duren Watak heeft in 2015 op 79-jarige leeftijd een herseninfarct gehad. Als gevolg hiervan raakte hij verlamd en sindsdien zit hij in een rolstoel. "Ik liep de trap op en toen zei mijn zus dat ik raar begon te praten", vertelt hij over het moment van zijn beroerte.

Door zijn infarct kon hij niet meer thuis wonen en moest hij naar een verzorgingstehuis. Zijn gezondheid ging daar echter nog sneller achteruit. "Hij moest iedere dag huilen. Ik dacht: 'ik neem hem terug naar huis'", vertelt zijn vrouw Heidy hierover.

Verbouwing
Ze besloot daarop hun woning in Koog aan de Zaan te laten verbouwen, zodat Max gelijkvloers kan slapen. Omdat ze zelf geen tijd of verstand van de verbouwing had, liet ze de hele verbouwing in handen van de aannemer. Deze vroeg alleen geen vergunning aan voor de verbouwing.

Tegen de illegale aanbouw werd bezwaar gemaakt door de buren, zegt het echtpaar. Helaas voor het echtpaar Van Duren Watak met succes. "Dat betekent dat hij mogelijk weer terug moet naar het tehuis", verzucht Heidy.

De gemeente is bezig geweest met bemiddeling in de zaak, maar heeft aangegeven op het moment de regels te volgen. Er wordt nog onderzocht of de uitbouw kan blijven zo lang deze nodig is. 

Petitie
Om ervoor te zorgen dat Max tot zijn dood thuis kan blijven wonen, startte de dochter van het echtpaar een petitie. "Ik hoop dat ik van hieruit naar de hemel ga", aldus Max.

In een reactie laat een goede vriendin van de buren weten dat de buurvrouw niks heeft tegen een aanbouw en het de bewoner van het pand gunt dat hij thuis kan blijven wonen. "Maar deze mensen hebben zonder dat de buurvrouw het wist haar muur als steunmuur gebruikt." Volgens de vrouw is er op haar erf een drie meter hoge muur voor de aanbouw gebruikt. De ventilatiegaten van het huis zouden zijn dichtgemaakt en de afzuiging zou zijn verplaatst. Het gebeurde allemaal zonder overleg, zegt zij. "Zij had een vrijstaand huis en nu niet meer. Daar maakt zij bezwaar tegen. Niet tegen de aanbouw, maar tegen de vernieling van haar huis."

NH Nieuws