Noord-Holland

NL
V

Hart voor Hilversum dreigt direct na coalitieakkoord uit elkaar te vallen

24 mei 2018, 17.36 uur · Aangepast 24 mei 2018, 18.48 uur · Foto: ANP

HILVERSUM Een dag na de presentatie van de nieuwe coalitie in Hilversum van Hart voor Hilversum, VVD, D66 en Groenlinks ligt al de eerste bestuurscrisis . De grootste partij Hart voor Hilversum dreigt uit elkaar te vallen.

Het was groot feest bij Hart voor Hilversum (HvH), toen ze na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij bleken. De partij ging de verkiezingen in met standpunten rondom meer inspraak voor inwoners en tegen fuseren met andere gemeenten. Met goede moed gingen ze de onderhandelingen in, waarbij geprobeerd werd zoveel mogelijk in de openbaarheid te doen.

Lees ook: Coalitie Hilversum is rond: 'Een buurtgericht duurzaam veilig en levendig Hilversum'

Van de vreugde is sinds gisteren weinig meer over, omdat er onenigheid ontstaan is over de afspraken in het coalitieakkoord. Heikel punt is het feit dat er is afgesproken dat Hilversum op termijn streeft naar één grote gemeente in het Gooi, ook wel Gooistad genoemd.

Dat terwijl de partij juist dat onderwerp tot een van de belangrijkste thema's in de verkiezingen had gemaakt en consequent betoogde dat van een Gooistad geen sprake kon zijn.

Lees ook: Bestuur partij Hart voor Hilversum stapt op: "Gebrek aan openheid, vertrouwen en respect"

Dit leidde op de dag van de presentatie van de nieuwe coalitie tot opstappen van het volledige bestuur. Nu morren ook de fractieleden. In een open brief aan de onderhandelaars van de partij van Karin Walters (fractievoorzitter) en Henk Blok én formateur Hans Haselager schrijven meer fractieleden dat ze de onderhandelingen 'on hold' willen zetten.

Er dreigt zelfs een scheuring in de partij. Medeoprichter Meijndert Ruitenberg laat naar aanleiding van de open brief op Twitter weten dat een afsplitsing niet is uit te sluiten. Komende dinsdag is er een ledenvergadering van Hart voor Hilversum.