Ga naar Content

Tocht van 250 schapen door centrum Zaandam verrast bewoners: "Dit verwacht je niet"

ZAANDAM In ruim een uur trok vanochtend een kudde van 250 schapen van west naar oost, dwars door het centrum van Zaandam. Ze waren lekker op hun gemak, alsof het doodnormaal was, langs de winkels aan het kuieren.

Marijke Dirkson, de eigenaar van de kudde, zag dat de eerstejaars "even moesten nadenken hoe ze in de stad moeten lopen. Maar een paar oudere dames namen al snel de leiding."

De stoet trok veel bekijks, een enkele fietser keek wat benauwd toen hij de fietstunnel onder het spoor uitkwam en op de kudde stuitte. Bewoners vonden het prachtig en menigeen was aangenaam verrast. "Het is iets wat je niet verwacht in een stad, een hele kudde schapen. Het is wel geinig, weer eens wat anders", zegt een omwonende tegen NH Nieuws.

Lees ook: Terugkijken: Schapen trekken door centrum van Zaandam

Volgens Marijke kan er bij de tocht wenig misgaan. De schapen zijn gewend aan mensen. Het enige waar je volgens Marijke op moet letten is dat ze het niet te warm krijgen op het hete asfalt.

De schapen werden door Marijke, een herder en een bordercollie naar de stadsboerderij gebracht van het Zaans Natuur & Milieu Centrum in het Darwinpark. Daar zullen ze de komende tijd verblijven. Tot vandaag waren de grazers 'aan het werk' in Westerwatering. Die klus zetten ze vanaf vandaag voort bij de boerderij.

Komende zondag worden de schapen geschoren op de stadsboerderij. Vanaf 11.00 uur zijn bezoekers welkom om mee te kijken.

Foto: