Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Effect anti-pestprogramma's op scholen vaak nihil

24 mei 2018, 17.00 uur · Aangepast 24 mei 2018, 17.24 uur
Door: · Foto:

Bij meer dan de helft van de basisschoolleerlingen die anti-pestlessen krijgen, heeft dat amper effect. Van een aantal veelgebruikte lesmethoden kan het effect niet worden bewezen.

Onderzoek
Dat blijkt uit onderzoek van vijf Nederlandse universiteiten en het Trimbos Instituut. Zij hebben ruim 8.000 kinderen gevolgd en geanalyseerd of er in hun klassen daadwerkelijk minder werd gepest. Ongeveer 1 op de 14 kinderen zei meerdere keren per week te worden gepest. Dat zijn er meer dan gedacht. Het is voor het eerst dat tien veelgebruikte anti pestmethoden wetenschappelijk zijn onderzocht.

Geen effect
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de scholen een lesprogramma aanbieden dat geen aantoonbaar effect heeft tegen pesten. Op zo'n 2.500 scholen wordt bijvoorbeeld de Kanjertraining gebruikt, die volgens de onderzoekers lang niet altijd werkt. Ook het lesprogramma PAD heeft na een jaar lesgeven geen aantoonbaar effect.

Methoden die wel werken
Volgens de onderzoekers werken vier van de tien lesprogramma's goed: PRIMA, KiVA, Taakspel en Alles Kidzzz. De eerste drie zijn lessen voor de hele klas. Alles Kidzzz is een individueel programma.

Mond houden
De onderzoekers noemen het opvallend dat 1 op de 3 gepeste leerlingen met niemand over de pesterijen praat. Leraren denken ten onrechte alles te weten wat er in een klas speelt. Maar dat blijkt bij pesten nog steeds niet het geval.

Wat vind jij?
Heb jij met pesten te maken gehad als kind? Of zie je het nu bij je eigen kinderen op kleinkinderen gebeuren? We horen graag jouw verhaal!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel 088-8505152 als je mee wilt praten. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].