Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Dierenorganisaties waarschuwen: 'Vogels gaan dood door bestrijdingsmiddelen tegen buxusrups'

24 mei 2018, 11.35 uur · Aangepast 24 mei 2018, 16.41 uur · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Dierenorganisaties waarschuwen dat vogels dood kunnen gaan door sommige bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt tegen de buxusrups. Onder meer Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder roept op om de buxusmot niet tegen te gaan met bestrijdingsmiddelen.

Een medewerker van het asiel legt uit dat de buxusrups het chemische middel op de plant opeet. Als vogels de rupsen dan weer eten, kunnen ze doodgaan, zegt ze.

De bestrijdingsmiddelen komen ook bij jonkies terecht. "Die vogels pakken de rupsen op en brengen ze naar hun jonkies. Die eten ze op." Hoeveel vogels er doodgaan door de bestrijdingsmiddelen, is niet duidelijk.

Kaal knippen
De buxusmot komt van oorsprong uit Oost-Azië. In de afgelopen jaren heeft het diertje zich snel verspreid in Europa. Volgens de medewerker van het asiel werken veel biologische bestrijdingsmiddelen niet tegen de buxusrups en daarom zijn er chemische middelen nodig. Maar je kunt de buxusrups ook bestrijden door bijvoorbeeld je buxus kaal te knippen of de rupsen er een voor een uit te plukken.

Als je een buxusmot in je buxus hebt, kun je dat herkennen aan dode blaadjes, kale takken en de aanwezigheid van spinsels.

Vergiftiging
Pieter van der Linden van SBM Life Science in Mijdrecht laat weten dat bestrijdingsmiddelen die in Nederland worden verkocht, zijn goedgekeurd als ze op de juiste manier gebruikt worden. "Ze zijn beoordeeld, ook op aspecten als vergiftiging. Als die bestrijdingsmiddelen gevaarlijk zouden zijn voor vogels, zouden ze niet zijn toegelaten."

Volgens hem halen sommige Nederlanders middelen uit andere landen, bijvoorbeeld Duitsland. Wat daar wordt verkocht is niet per se goedgekeurd in Nederland. Middelen die volgens hem zonder problemen gebruikt kunnen worden zijn onder meer Pyrethrum, Decis en Karate Garden.

Volgens hem gaat de Dierenbescherming onderzoek doen naar sterfte onder vogels.