Ga naar Content

Amerikaans Boeing zoekt Nederlands talent op scholen

24 mei 2018, 11.45 uur
Door: · Foto: Boeing Benelux

SCHIPHOL Met een dreigend tekort aan technisch luchtvaartpersoneel in de komende 20 jaar, hoop de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing Nederlandse kinderen te enthousiasmeren voor een opleiding in de richting van Natuur- en Techniek. Volgens Boeing zijn er tot 2036 maar liefst 111.000 onderhoudstechnici en 106.000 nieuwe piloten nodig.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Om basisscholieren kennis te laten maken met de wereld van de luchtvaart, organiseert Boeing Benelux & Nordics, met haar hoofdkantoor in Amsterdam, een week lang de Mobile Newton Flight Academy op de TU Delft. In een lokaal van de universiteit krijgen kinderen tussen de 10 en 14 jaar les in vluchtvoorbereiding, vliegtuigtechniek en mogen ze in mobiele vluchtsimulators hun eigen gemaakte vliegplannen uitvoeren.

De Mobile Newton Flight Academy is een initiatief uit Noorwegen, waar het volgens Boeing een groot succes is. Door kinderen praktijkervaring te geven tijdens lessen over luchtvaart, hoopt Boeing veel kinderen enthousiast te maken voor het vak van onderhoudstechnicus of piloot. Boeing, die de lessen financiert, wil met deze introductie het Nederlandse onderwijs te overtuigen deze lessen als vast lesonderdeel te maken.

Behalve in Nederland, gaan Boeing en de Mobile Newton Flight Academy naar meer Europese landen om workshops aan kinderen te geven. Het Nederlandse Boeingkantoor zit in Amsterdam-Zuidoost. Er werken 400 mensen. Aan het hoofd staat Tineke Bakker-van der Veen. Ze studeerde aan de TU Delft en werkte al eerder voor Fokker en Airbus.