Noord-Holland

'Amsterdamse import kan Muidense middenstand nieuw leven inblazen'

24 mei 2018, 09.02 uur · Aangepast 24 mei 2018, 10.13 uur

NH Nieuws

MUIDEN - MUIDEN Vanwege de hoge huizenprijzen in de hoofdstad vertrekken steeds meer Amsterdammers naar het Gooi. En dat biedt kansen voor de plaatselijke middenstand, die de laatste jaren steeds verder onder druk is komen te staan.

Wie genoeg geld heeft, kan terecht in De Krijgsman in Muiden, een compleet nieuwe woonwijk met ruim 1.200 woningen op een toplocatie aan het IJmeer. En hoewel de aanleg van de luxe woonwijk de nodige voeten in aarde had, staan Muidense ondernemers nu klaar om de Amsterdammers te verwelkomen.

Lees ook: Muiden overspoeld door Amsterdammers: blijft Muiden nog wel Muiden?

"Zeker weten", zegt Johan van der Kraats van buurtsuper De Muidenier. "Hoe meer mensen hier komen wonen, hoe meer mensen voor de detailhandel komen. Dat is voor ons alleen maar meer omzet." Ook Patsy Schulp van Primera De Hoek hoopt op meer klanten in het centrum van Muiden. "Dat een gedeelte van de bewoners ook hun boodschappen in Muiden gaan halen."

'Slager nog even afwezig'
Ruurd Kleuver van Eethuys Café Graaf Floris 5 verwelkomt de nieuwe Muidenaren graag op z'n terras, maar denkt ook dat andere ondernemers er profijt van kunnen hebben. "Muiden is te klein voor ondernemers in sommige segmenten, maar als het verdubbelt, wordt het weer interressant. Panden zijn er wel, maar de slager is nog even afwezig."

Toch gaat dat niet vanzelf, en zullen de ondernemers het ook van goodwill moeten hebben, verwacht buurtsuper-eigenaar Van der Kraats. "Dat ze een keer een kijkje komen nemen en denken: leuk, een zelfstandig ondernemer die keihard werkt voor z'n geld en hier af en toe z'n boodschappen komt doen."