Ga naar Content

Marilyn Manson naar De Philharmonie in Haarlem: "De kleedkamer is al zwart"

HAARLEM Nog een week en dan staat niemand minder dan de Amerikaanse 'shockrockster' Marilyn Manson op het podium van De Philharmonie in Haarlem. Niet een podium dat je meteen associeert met gierende metalgitaren, maar eerder met wat rustiger klinkende instrumenten. "Toch kan je hier ook flink rocken, hoor", aldus directeur Jaap Lampe.

Marilyn Manson was in de jaren '90 wereldwijd enorm populair onder jongeren. Buddie Ter Meulen, eigenaar van de Haarlemse Popshop, was toen ook fan en heeft uiteraard een kaartje gekocht voor het unieke optreden. "Manson schopte overal tegenaan, tegen Amerika, tegen de kerk. Als jongere vind je dat opstandige natuurlijk mooi."

Zwarte kleedkamer
Zoals alle grote artiesten heeft Manson natuurlijk ook zijn eisen. "We moesten de kleedkamer zwart schilderen en er zwarte vloerbedekking inleggen", vertelt Jaap Lampe. En inderdaad, na het openen van de kleedkamer is alles zwart, behalve de banken dan. "Het was allemaal wit, maar misschien houden we het wel zo."

Stoelen eruit
De Philharmonie organiseert het optreden samen met het Haarlemse poppodium Het Patronaat. "De stoelen gaan er uiteraard uit en dan is er plaats voor zo'n 1.600 bezoekers", aldus Lampe.

Er zullen zwarte doeken worden opgehangen, maar het eeuwenoude orgel blijft gewoon op zijn plek. "Als de toetsenist van Manson erop wil spelen, dan mag dat. Maar dat moeten ze wel even van tevoren aangeven. De toetsenist van Within Temptation heeft er ook tijdens een optreden op gespeeld."

Niet in Amsterdam
Opvallend is dat er steeds vaker grotere namen in Haarlem staan in plaats van in Amsterdam. Zo komt de rockband Marillion ook naar de Philharmonie en staat Franz Ferdinand binnenkort op het strand van Bloemendaal te spelen.

"Uiteraard is het prijskaartje van Manson lager dan in de jaren '90, dat is natuurlijk zo. We gaan er niet op inleveren om dit soort bands hiernaartoe te halen. Maar het is mooi om te zien dat dit soort artiesten ook buiten Amsterdam kijkt naar geschikte podia", zegt Lampe.

Van festival naar klassieke zaal
Het blijft een aparte combinatie, Marilyn Manson in een klassieke zaal in Haarlem. Maar misschien is het zo gek nog niet. "Marilyn Manson speelt misschien iets minder hard dan vroeger en zijn muziek leent zich ook wel voor bijvoorbeeld violen", aldus Buddie ter Meulen.

"Vroeger stond ik in een poncho in de blubber op festivals naar Manson te kijken en nu ineens in een klassieke zaal. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen en wie hij allemaal meeneemt." Misschien dat de Amerikaanse rockster nog wel een kijkje komt nemen in zijn winkel. "Ik hoop het en dan maken we er sowieso even een fotomomentje van."

Het concert is woensdagavond 30 mei en is helemaal uitverkocht.