Ga naar Content
Noord-Holland

14 jaar cel voor poging moord op raadslid Marian Segers uit Beemster

23 mei 2018, 16.32 uur · Aangepast 23 mei 2018, 17.53 uur
Door: · Foto: HFV/D66 Beemster

BEEMSTER Een 44-jarige Fransman moet veertien jaar de cel in voor een poging tot moord in 2016 op Marian Segers uit Beemster, destijds D66-raadslid, en het stelen van haar auto. Het gerechtshof in Amsterdam legde hem die straf vandaag op.

De straf is veel hoger dan de acht jaar waartoe de rechtbank de man uit Nantes eerder had veroordeeld, omdat die uitging van poging tot doodslag. Het hof gaat ervan uit dat hij zijn aanval op de vrouw met opzet en voorbedachte rade had uitgevoerd.

Lees ook: Tien jaar cel geëist in hoger beroep voor moordpoging op D66-raadslid Marian Segers

Het Openbaar Ministerie (OM) vond in hoger beroep ook poging tot moord bewezen en eiste daarvoor tien jaar cel. Het hof vindt echter dat tien jaar geen recht doet aan de ernst en de gevolgen van zijn daden en acht daarom veertien jaar passend en geboden. De verdachte moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 75.000 euro.

Volgens haar advocaat Jos Rijser is Segers blij met de uitspraak. "In eerste aanleg heb ik al aangegeven dat hier sprake was van poging tot moord, maar de officier van justitie zag daar toen weinig in en hield het bij poging tot doodslag", legt hij uit aan NH Nieuws. "Ze is heel blij dat er nu recht is gesproken."

Uniek
Rijser spreekt van een unieke uitspraak, omdat de straf in hoger beroep maar liefst zes jaar hoger is dan in eerste aanleg. "De rechter heeft tegen de verdachte gezegd dat er zo veel tegenstrijdigheden in zijn verhaal zitten, dat ze hem niet meer geloven. Daarom heeft hij dit keer veertien jaar cel gekregen. Hij krijgt echt onder uit de zak. Dat maak je niet zo vaak mee."