Ga naar Content

Sandra en Janny checken toegankelijkheid stationspleinen

ENKHUIZEN Sandra van Leeuwen en Janny Meijer checkten vandaag de stationspleinen van de stations tussen Enkhuizen en Hoorn op toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden. Nog te vaak stopt een blindengeleidelijn of ontbreekt er een gidslijn. "Goede geleidelijnen en gidslijnen maken het verschil in zelfstandigheid", vertelt Janny.

Sandra en Janny zijn ervaringsdeskundigen. Allebei lopen ze al jaren met een blindengeleidestok en proberen ze met regelmaat om ergens op eigen houtje naartoe te gaan. En dat valt niet altijd mee. "Het komt wel eens voor dat er geen overgang is tussen een geleidelijn en een gidslijn", vertelt Janny. "Dan staat er dus geen muurtje, hek of stoep en dan weet je niet meer waar je naartoe moet."

Dit soort situaties frustreert Sandra heel erg. "Ik word dan altijd heel verdrietig. Dit confronteert mij met mijn slechtziendheid en dat vind ik op zichzelf al een moeilijk iets."

"Ik ben optimistisch"
Maar de vrouwen merken op de stations Enkhuizen en Bovenkarspel dat de lijnen redelijk goed op elkaar aansluiten. "Ik ben optimistisch", laat Janny weten. 

Alle stationspleinen tussen Enkhuizen en Hoorn worden onder de loep genomen en de bevindingen van Sandra en Janny gaan naar de Oogvereniging. Die gaat de bevindingen delen met de gemeenten, in de hoop dat de situatie waar nodig, zal worden aangepast. Sandra heeft er de volste vertrouwen in. "Ik ga ervan uit dat ze dat gaan aanpakken."

Foto: NH