Ga naar Content
Noord-Holland

Toch geen bomenkap nodig voor zonnepanelen Afsluitdijk

23 mei 2018, 15.23 uur · Aangepast 23 mei 2018, 17.13 uur
Door: · Foto: NH/ Matthijs Gemmink

DEN OEVER Er hoeven geen bomen gekapt te worden voor de aanleg van zonnepanelen bij de Afsluitdijk. Dat meldt Stichting Landschapszorg Wieringen. De stichting was bang dat er een hoop bomen zouden verdwijnen en startte eerder daarom een petitie.

De petitie werd bijna 1000 keer ondertekend. Afgelopen vrijdagavond bood Stichting Landschapszorg Wieringen de handtekeningen aan tijdens een informatiebijeenkomst van Rijkswaterstaat en het Consortium. Die konden daarna meteen het goede nieuws melden dat bomenkap niet meer nodig is.

Eerder zou er sprake zijn dat er een flinke hoeveelheid bomen in de oksels van de op- en afritten van Den Oever zou moeten wijken voor de aanleg van zonnepanelen. De panelen worden geïnstalleerd om stroom op te leveren voor nieuwe pompen, die in de toekomst overtollig water van het Ijsselmeer de Waddenzee op moeten spuiten. 

Lees ook: Wieringers in actie tegen bomenkap bij afrit A7 Den Oever

Maar het consortium LevveL, de bedrijven in die het werk aan de Afsluitdijk gaan uitvoeren, heeft inmiddels pompen gevonden die energie zuiniger zijn. Hierdoor zijn er minder zonnepanelen nodig en hoeven er ook geen bomen gekapt te worden. De panelen die wel nodig zijn, worden geplaatst op een weilandje, vlabij de oprit bij Den Oever.

.