Ga naar Content
Sport

Nederlaag volleybalsters tegen USA in Nations League

23 mei 2018, 15.08 uur · Aangepast 23 mei 2018, 15.20 uur
Door: · Foto: ANP/Pim Waslander

TOYOTA De Nederlandse volleybalsters hebben hun eerste nederlaag geleden in de Nations League. Het team van de Verenigde Staten was in het Japanse Toyota in drie sets te sterk voor Oranje. De setstanden waren 25-19, 25-21 en 25-23. Het was het tweede duel in de tweede reeks wedstrijden. De Nations League is de vervanger van de World Grand Prix en telt vijf driedaagse toernooien.

Nederland had het eerste duel in Toyota met de nodige moeite (3-2) gewonnen van België, donderdag nemen de Oranje-vrouwen het op tegen het gastland. Vorige week won Nederland in Jekaterinenburg van Argentinië, Thailand en Rusland.

Lees ook: Anne Buijs redt volleybalteam tegen België

Bondscoach Jamie Morrison startte met Yvon Beliën, Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Sloëtjes, Anne Buijs, Laura Dijkema, Nicole Koolhaas en libero Kirsten Knip in de basis. Buijs nam daarmee de plaats in van Celeste Plak, die wel als wisselspeelster veelvuldig in het veld verscheen. Dijkema was weer spelverdeelster in plaats van Britt Bongaerts terwijl Knip op de liberopositie Myrthe Schoot verving.

Voortvarende start USA
De Amerikaanse vrouwen, die Nederland op de Spelen van Rio van het brons afhielden, openden voortvarend maar in de tweede set toonde Oranje zich vrijwel gelijkwaardig. Ook in de derde set was het lang spannend. Oranje kwam terug van 12-18 tot 19-19, maar daarna liep Team USA toch weer weg. Balkestein (foto) was aan Nederlandse kant de topschutter met 14 punten.

Toernooien in eigen land
Nederland komt twee keer in actie in eigen land met steeds drie wedstrijden uit de Nations League, in Apeldoorn (29-31 mei) en in Rotterdam (5-7 juni). Eind juni is in het Chinese Nanjing de strijd om de medailles.