Ga naar Content

Aantal markthandelaren in voeding neemt toe

23 mei 2018, 13.06 uur · Aangepast 23 mei 2018, 14.03 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Steeds meer bedrijven houden zich bezig met het verkopen van kaas, noten of andere voeding op de markt. In Amsterdam verdubbelde deze groep zelfs, waardoor de stad dit jaar voor het eerst meer markthandelaren in voeding telt dan Bunschoten. 

Het lijkt erop dat de Amsterdamse markthandel verandert. Steeds meer handelaren op de markt houden zich bezig met voeding, terwijl het aantal handelaren in andere producten, zoals bijvoorbeeld kleding en sieraden, daalt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS, naar aanleiding van vragen van WNL. Inmiddels telt de gemeente 225 vestigingen handelaren met een of meerdere noten-, kaas- of andere voedingskramen.

Ook in de metropool regio Amsterdam nam het aantal handelaren met voedingsmiddelen toe. 

Volgens het CBS past ook dit in het nationale beeld: er zijn steeds minder markthandelaren die zich bezig houden met non-food, bijvoorbeeld kleding, en meer mensen die voeding verkopen. Het totale aantal marktvestigingen is in de laatste tien jaar landelijk dan ook licht gedaald.

Vooral Bunschoten en Edam-Volendam vallen als kleine gemeenten op in de top vijf. Dat komt waarschijnlijk vooral door het hoge aantal visboeren uit die gemeenten. In Bunschoten-Spakenburg, een plaats die deel uitmaakt van de gemeente Bunschoten, zijn volgens het CBS vishandelaren gevestigd die door heel Nederland op de markt staan.