Ga naar Content

NH Mensenwerk: een dag uit het leven van een lerares uit Hoorn

HOORN "Ik leer de kinderen van alles, maar ik leer ook weer van hen. Nu bijvoorbeeld, met de ramadan." Ilse Bleeker geeft nu twee jaar les op de openbare basisschool Jules Verne in Hoorn. Met heel veel plezier.

Deze ochtend geeft Ilse klokkijkles. Als de 23 leerlingen van groep 5 en 6 niet direct stil zijn, telt ze luid af van vijf naar nul en legt ze de armen over elkaar. "Orde handhaven hoort erbij." Het gaat haar goed af: de klas is muisstil en de kinderen letten goed op. 

Lees ook: NH Mensenwerk: Anderson is dol op zijn werk als conciërge bij OBS Jules Verne in Hoorn

Als klein meisje wilde ze dolfijnleraar worden, maar dat werd uiteindelijk dus schooljuf. Ze heeft er geen spijt van. "Ik vind het zo leuk om onderdeel te zijn van de ontwikkeling van deze kinderen. Alle kinderen zijn weer zo anders. Wat ook leuk is, is dat geen dag hetzelfde is." 

Observeren
Zo is vandaag intern begeleider (IB) Rosanne bij de klas. Zij helpt docenten en leerlingen. Het schoolsysteem is steeds ingewikkelder geworden en docenten hebben steeds meer taken gekregen. De IB'er komt langs in de klas als de docent daarom vraagt. "Afgelopen week heb ik bijvoorbeeld twee kinderen in een klas geobserveerd, omdat de docent aangaf dat deze leerlingen mogelijk dyslectisch zouden kunnen zijn. Ik kijk en bespreek mijn bevindingen met de docent. Daarna ga ik kijken wat voor specialistische hulp er nodig is." 

Een jongetje heeft zich bezeerd tijdens het voetballen. Ilse ontfermt zich over hem en pakt ijs om op zijn zere knie te leggen. "Ik ben niet alleen IB'er maar ook BHV'er", zegt ze lachend. 

In de pauze wordt juf Ilse overspoeld door joelende meisjes en jongens: ze is populair. "Juf, juf waarom wordt u gefilmd?" Lachend zegt ze "André Hazes heeft toch ook zijn eigen soap, juf Ilse heeft ook haar eigen soap!"

Foto: NH Nieuws