Ga naar Content
Noord-Holland

VIDEO: NSB-leider Anton Mussert op de Alkmaarse kaasmarkt

23 mei 2018, 08.00 uur · Aangepast 23 mei 2018, 12.14 uur
Door: · Foto: Instituut voor Beeld en Geluid

HILVERSUM Het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum heeft beelden online gezet van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) in Noord-Holland. De film maakt deel uit van een bredere collectie NSB-propaganda die tot op heden in het archief van het instituut werd bewaard.

In de propagandafilm maakt leider Anton Mussert een rondgang door de provincie. De film is opgenomen rond 31 december 1941. De leider van de NSB bezoekt  plaatsen als Haarlem, Bennebroek, Alkmaar en Hoorn. Overal wordt hij onder grote belangstelling verwelkomd. "De collectie zet de Tweede Wereldoorlog in een ander daglicht", zegt Jennemiek Leijssen van het audiovisuele museum tegen de NOS. 

In de zwart-wit film komt Mussert eerst in Haarlem aan. Rijen dik staan mensen aan de zijkant om de leider van de NSB te begroeten en toe te juichen. Vervolgens bezoekt de leider een tuinderij in Bennebroek, waar hij ziet hoe er voor voedselvoorziening wordt gezorgd. De volgende dag gaat hij naar de Grote Markt in Haarlem. Ook daar is het plein volgelopen om Mussert te ontvangen. 

Propagandamachine
In de jaren dertig en veertig draaide de propagandamachine van de NSB op volle toeren. De films - 170 in totaal en met name uit de periode 1941 tot en met 1944 - zijn nu online gezet en te bekijken via de website van het Instituut voor Beeld en Geluid. Door de films digitaal beschikbaar te maken, hoopt het instituut onderzoek naar de beelden eenvoudiger te maken.  

Bekijk hieronder de beelden uit Noord-Holland. Kijk je via de website? Klik dan op deze link.