Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

OM eist negen jaar cel tegen verdachte 'beestachtige' en dodelijke steekpartij

22 mei 2018, 21.55 uur · Foto: NH/Floris van der Woude en HFV/Michel van Bergen

IJMUIDEN Het Openbaar Ministerie (OM) heeft negen jaar cel geëist tegen een 20-jarige Haarlemmer die vorig jaar april in IJmuiden een 18-jarige plaatsgenoot doodstak. Ook bracht hij zwaar lichamelijk letsel toe aan een 20-jarige man. De verdachte was zelf niet aanwezig in de rechtbank. Sterker nog, hij is nog altijd voortvluchtig.

De steekpartij vond plaats in de nacht van 9 op 10 april 2017 in een verlaten steeg om de hoek bij een tankstation in IJmuiden. Daar troffen het slachtoffer en de dader elkaar bewust, nadat ze eerder een conflict zouden hebben gehad. Beide mannen namen een vriend mee naar de ontmoeting. 

Lees ook: 18-jarige Haarlemmer kwam door messteken om het leven, verdachte op de vlucht

Nadat er over en weer was gescholden, sloeg het latere dodelijke slachtoffer een van de mannen knock-out. Dit tweetal liep de steeg uit, waarop de nu berechte Haarlemmer hen achtervolgde. "De verdachte stak op beestachtige wijze in op het slachtoffer, ook nadat hij 'help, ik ga dood' riep", aldus de officier van justitie.

Na de steekpartij is de verdachte gevlucht naar een land dat volgens het OM 'moeilijk is met uitlevering'. Er loopt een internationaal opsporingsbevel tegen de man. De officier van justitie rekent het de verdachte aan dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daad.