Noord-Holland

Jouw Noord-Holland: Digitale voorraad in plaats van opslagplaats in de polder

22 mei 2018, 22.13 uur · Aangepast 24 mei 2018, 10.21 uur

HAARLEM - HAARLEM Kantoren en bedrijven nemen vaak veel ruimte in beslag, maar in veel sectoren is dat niet per se nodig. Dankzij technische innovaties wordt er steeds meer vraaggestuurd geproduceerd en worden magazijnen en opslagplaatsen langzaam maar zeker overbodig.

Wij gaan langs bij 3D Printing in Haarlem. Dankzij haar slimme manier van produceren staat dat bedrijf al met één been in de toekomst. Eigenaar Maarten legt aan de hand van gietijzeren putdeksels uit hoe ze te werk gaan.  

"Die worden al lang niet meer gemaakt, maar er is nog wel behoefte aan", vertelt Maarten over de loodzware deksels. "Ze liggen overal in de straten. Soms gaan ze stuk en is er een nieuwe nodig. Dan komt een waterleidingbedrijf bij ons en zeggen ze: 'Kunnen jullie deze voor ons maken?'" 

Digitaal warenhuis
Dat kunnen Maarten en zijn collega's dankzij hun 3D-printers zeker. "Hier bestellen ze het gewoon als ze het nodig hebben, wij drukken op de knop en de volgende dag is het klaar", legt hij uit. "We hebben eigenlijk groot digitaal warenhuis waar onze klanten hun onderdelen digitaal op voorraad hebben." 

Bedrijven die met een digitale voorraad werken, hebben geen opslagplaats meer nodig en besparen dus kosten. Dat geld kunnen ze bijvoorbeeld investeren in een betere locatie. Werken in een bruisende wijk in plaats van op een afgelegen bedrijventerrein in de polder. Wie wil dat nu niet? 

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Metropool in ontwikkeling'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Metropool in ontwikkeling'.