Noord-Holland

Jouw Noord-Holland: Stations als schakel tussen de stad en het groen

23 mei 2018, 00.22 uur · Aangepast 7 juni 2018, 17.20 uur

NH Nieuws

CASTRICUM - CASTRICUM De provincie zet in op het verbinden van steden met de vele natuurgebieden die Noord-Holland rijk is. Spoorwegen en stations spelen daarbij een belangrijke rol. Castricum is een goed voorbeeld, want zodra je daar uit de trein stapt, sta je binnen mum van tijd midden in de natuur.

Groene gebieden rond steden zijn niet alleen aantrekkelijke woonlocaties, de mensen die er wonen gaan zich ook beter voelen van al dat groen om hen heen. Dat zegt Jolanda Maas, onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij doet al twaalf jaar onderzoek naar de relatie tussen groen en gezondheid en legt uit waarom groen het beste in de mens naar boven haalt. 

Lager sterftecijfer
"We zien dat mensen die wonen in een groenere woonomgeving zich mentaal gezonder voelen, dat ze minder vaak bij de huisarts komen met klachten als diabetes, angststoornissen, depressie en dat ook de sterftecijfers lager zijn in wijken met meer groen." 

Omdat niet iedereen in een groene omgeving kan wonen, is het belangrijk dat je er wel makkelijk kunt komen. "Stations kunnen heel goed gebruikt worden om vanuit de stad met de trein het groen in te gaan", zegt landschapsarchitect Anne Könst. "En Castricum is zo'n station." 

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Metropool in ontwikkeling'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Metropool in ontwikkeling'.