Noord-Holland

Jouw Noord-Holland: Bouwen bij stations van belang voor bereikbaarheid

23 mei 2018, 00.19 uur · Aangepast 23 mei 2018, 02.41 uur

ZAANDAM - ZAANDAM Bereikbaarheid is één van de belangrijkste uitdagingen voor de Metropoolregio Amsterdam. Door woningen en bedrijven op loop- of fietsafstand van stations te bouwen, wordt het aantrekkelijker om in een andere gemeente dan Amsterdam te wonen en te werken.

In Zaandam ging het centrum op de schop en werd het stationsgebied vernieuwd. Sinds de renovatie zijn veel mensen van buiten de stad, onder wie veel Amsterdammers, naar Zaandam gekomen. Of ze hebben zich er gevestigd, of ze komen er dagelijks om werken. Wij spreken een ondernemer en een bewoonster over het leven en werken in Zaandam. 

"De bereikbaarheid was slecht", zegt bakker Marco over het Zaandamse stationsgebied van begin deze eeuw. "Maar toen ik de plannen zag, dacht ik: wow, dat wordt wel mooi, zeg. Toen begon er bij mij iets te groeien, van nou, over tien jaar staan we er heel goed voor, denk ik." 

Nieuw publiek
Hij kreeg gelijk, want anno 2018 oogt het centrum van Zaandam modern en trekt het een ander publiek. Niet alleen om te winkelen, maar ook om te wonen." Onder hen Inssaf Cherif, die in Amsterdam opgroeide, maar twee jaar geleden naar Zaandam verhuisde omdat de woningen daar betaalbaarder zijn.

Haar band met Amsterdam en de mensen die ze er kent, lijdt niet onder haar verhuizing. "Met de trein ben je er in tien minuten. Ik heb er straks ook weer een afspraak."

Toeristen
Bakker Marco merkt dat er bovendien steeds meer toeristen naar Zaandam komen. Als ze er geen hotel boeken, bezoeken ze de stad vaak vanuit Amsterdam. "Ik zeg wel eens gekscherend tegen mijn personeel: jullie moeten op Engelse cursus, want we krijgen heel veel toeristen. Ook doordat er meer hotels komen. Als de zon gaat schijnen, zie je dat mensen uitwijken naar Zaandam."

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Metropool in ontwikkeling'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Metropool in ontwikkeling'.