Ga naar Content
Noord-Holland

Archeologisch onderzoek op locatie HOV-busverbinding

22 mei 2018, 17.22 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

HILVERSUM De provincie Noord-Holland voert de komende weken archeologisch onderzoek uit op Anna's Hoeve. Dit onderzoek houdt verband met de aanleg van de snelle HOV-lijn in het Gooi.

Bodemonderzoek is bij een dergelijk groot bouwproject noodzakelijk. Volgens een persbericht van de provincie zijn bij vooronderzoek 'op een aantal plekken in Anna’s Hoeve waardevolle archeologische resten gevonden'. Het gaat mogelijk om resten van een prehistorische haardkuil en stukjes bewerkte vuursteen die kunnen duiden op restanten van een jachtkampement uit de Steentijd. De kans dat er vondsten worden gedaan, wordt geschat op 50 tot 60 procent.

Lees ook: Werkzaamheden Oosterengweg Hilversum opnieuw stilgelegd vanwege asbest  

Door middel van steekproeven wordt er rondom de vindplaatsen verder gezocht. Er wordt nu eerst gegraven op Anna’s Hoeve. Later dit jaar worden nog 2 andere locaties onderzocht: het gebied ter hoogte van het landgoed Drakenburgh tussen de A27 en de Dr. Albert Schweitzerweg én nog een kleine plek op het terrein van het landgoed Monnikenberg.

Lees ook: Duizenden bomen opgeofferd voor 'overbodige' weg Anna's Hoeve: "Eeuwig zonde"

Het gebied maakt onderdeel uit van het Goois Natuurreservaat en is daarom door een ecoloog onderzocht op de aanwezigheid van broedende vogels en andere beschermde dieren. Volgens de provincie heeft het Goois Natuurreservaat toestemming gegeven op voorwaarde dat het werk kleinschalig van aard is, voor weinig verstoring zorgt en er rekening wordt gehouden met (beschermde) natuurwaarden. Mogelijk worden wandelroutes tijdelijk omgeleid.