Ga naar Content

Drone speurt naar vogelnesten in Noord-Hollands weidegebied

KROMMENIEDIJK Als de zon net opgaat zoemt de drone al boven het ongemaaide gras: dagelijks trekken de medewerkers en vrijwilligers van Water, Land & Dijken (WLD) erop uit om de broedende weidevogels te beschermen. Van het Noordzeekanaal tot boven Alkmaar wordt in het weidegebied naar de nesten gespeurd. Voor het eerst met een speciaal ontwikkelde drone,die snel en effectief te werk gaat.

Thom Hoveling en Marieke Stam van WLD zijn nu al bedreven in het besturen van de drone. Met speciale temperatuursensoren kunnen de nesten worden opgespoord die door het hoge gras met het blote oog niet meer te zien zijn.  Als er een nest gesignaleerd is, gaan de drie vrijwilligers erop af en markeren de plek met een bamboestok. Dan kunnen de eieren vervolgens rustig en zonder gevaar worden uitgebroed.

De oogst valt vanochtend een beetje tegen: er zijn meer hazen in het veld dan vogels. De vrijwilligers vinden een nest met tien eendeneieren en na twee uur speuren op de valreep komen ze nog iets heel bijzonders tegen: drie piepjonge, luidkeels schreeuwende veldleeuwerikken zijn als ze stilzitten nauwelijks waar te nemen.

Nog een week wachten en dan is alles hier in Krommeniedijk uitgebroed en kan de boer maaien.

Foto: