Noord-Holland

Tekort in stroomvoorziening voor datacentra

22 mei 2018, 10.10 uur · Aangepast 29 mei 2018, 18.43 uur

NH Nieuws

HAARLEMMERMEER - HAARLEMMERMEER Het huidige stroomnetwerk kan de grote energievraag in de regio Schiphol en Haarlemmermeer niet aan, dat stelt Peter Hofland van Liander: "Wij zijn vooral geconfronteerd met de enorme toename in de vraag van datacenters en de nieuwbouw van datacenters."

"Die vraag is onverwacht gekomen. Op dit moment heeft dat zo veel invloed op onze elektriciteitsnetwerken en installaties dat we in sommigge gevallen nee moeten verkopen", vertelt Hofland aan NH Nieuws. 

Afgelopen jaren schoten datacenters als paddenstoelen uit de grond. John Huitema van datacenter NLDC legt uit wat datacenters doen. "Alles wat online beschikbaar is, van computersystemen op kantoorgebruik tot aan apps op mobiele telefoons. Dat komt allemaal uit datacenters."

Veel stroomverbruik
Datacenters verbruiken veel capaciteit. Soms net zo veel als een stad als Diemen. "Op een vloer waar we duizenden computersystemen hebben staan van een paar honderd bedrijven die altijd operationeel moeten zijn, gebruiken wij een capaciteit van zes megawatt. Dat is net zoveel als door een normale stad geconsumeerd wordt", aldus Huitema.

Ruimte voor nieuwe grote bedrijven is er nog niet. "Op dit moment zijn we in onze elektriciteitsstations waar nog ruimte is capaciteit aan het bijbouwen. Daarnaast moeten er nieuwe stations komen. Dat duurt tussen de drie en zeven jaar", legt Hofland uit. 

Het is dus de vraag of groeiende bedrijven kunnen blijven. "Wij krijgen wel signalen dat datacentrums kijken naar andere locaties", vertelt Hofland. "Je kunt een datacenter pas ergens neerzetten, wanneer er voldoende capaciteit voor is van het energienet", aldus Huitema.

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Metropool in ontwikkeling'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Metropool in ontwikkelig'.