Ga naar Content

Gooi en Vechtstreek overspoeld door Amsterdammers2

'T GOOI De huizenprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit. Amsterdammers die ruimer willen wonen, verhuizen daarom in groten getale naar de regio. De Gooise gemeenten zijn populair.

Amstelveen, Zaanstad en Haarlem krijgen de meeste Amsterdammers er bij, zo blijkt uit de meest recente verhuiscijfers van het CBS uit 2016.Naast de grote steden, hebben de Amsterdammers met name de regio Gooi- en Vechtstreek ontdekt. Een steeds groter deel van de kopers komt uit de hoofdstad. "Dat was 15 procent in Weesp en dat is nu toegenomen naar 35 procent", zegt de Weesper makelaar Silke Portengen.

In alle Gooise gemeenten is het aantal Amsterdammers dat naar de regio verhuist gegroeid ten opzichte van het aantal inwoners van het Gooi dat in Amsterdam gaat wonen. Weesp, Hilversum en Gooise Meren zijn favoriet. De aantallen zullen toenemen, want er zijn op dit moment diverse nieuwbouwprojecten waar veel Amsterdammers hun slag hebben geslagen.

Effect van de grote Amsterdamse interesse is dat inmiddels ook in Gooi- en Vechtstreek de huizenprijzen fors zijn gestegen. "Ten opzichte van drie geleden is de prijs met 30 procent gestegen", aldus Portengen. "Het is een bijzonder huizenmarkt op dit moment. Voor verkopers zijn het leuke tijden, voor de kopers is het soms lastig. Het is een aparte markt." 

Ze constateert ook dat voor wie niet meekan in de 'prijzenoorlog' er weinig keus meer is. Onder meer starters hebben het daardoor ook Weesp heel veel moeite met het vinden van een betaalbare woning als ze in de eigen gemeente willen blijven wonen. 

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Metropool in ontwikkeling'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Metropool in ontwikkelig'.

Foto: NH Nieuws/ Joost Lammers