Vijf Ajacieden leiden Oranje O17 naar Europees kampioenschap

21 mei 2018, 13.21 uur · Aangepast 21 mei 2018, 13.49 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Action Images

ROTHERHAM Liefst vijf Ajacieden kwam in actie in de finale van het EK voor spelers onder 17 tegen Italië, dat Oranje won na strafschoppen. Het team van coach Kees van Wonderen zag zijn team na de 2-2 aan het eind van de reguliere speeltijd de strafschoppenserie winnen met 4-1.

Het was de derde overwinning op de Italiaanse leeftijdsgenoten dit seizoen, na eerdere winstpartijen tijdens een 4-landentoernooi in september 2017 en het EK-kwalificatietoernooi in maart van dit jaar.

Timber en Brobbey scoren
Nadat beide teams in de eerste helft enkele flinke kansen onbenut lieten, opende Ajacied Jurriën Timber de score meteen na rust met een van richting veranderd schot. Ruim een kwartier later maakte Ricci namens Italië weer gelijk en nog geen twee minuten later scoorde de Italiaanse aanvoerder Riccardi de 2-1. Coach Van Wonderen bracht Ajacied Brian Brobbey in voor een andere Ajacied, Ryan Gravenberch, en die wissel sorteerde effect. Binnen drie minuten scoorde de Ajacied de gelijkmaker, na goed voorbereidend werk van Mohammed Ihattaren.

Penaltykiller
In de strafschoppenserie ontpopte Feyenoord-keeper Joey Koorevaar zich opnieuw tot penaltykiller. Oranje versloeg eerder, dankzij gestopte strafschoppen, Ierland en Engeland in de kwartfinale en halve finale.

Opstelling Oranje: Joey Koorevaar (Feyenoord), Liam van Gelderen (Ajax), Christopher Mamengi (FC Utrecht), Ramon Hendriks (Feyenoord), Wouter Burger (Feyenoord), Daishawn Redan (Chelsea), Quinten Timber (Ajax), Mohammed Ihattaren (PSV), Jurriën Timber (Ajax), Ryan Gravenberch (Ajax) (Brian Brobbey (Ajax)/69), Elayis Tavsan (Sparta) (Crycensio Summerville (Feyenoord)/64)

Deze titel is de derde voor Oranje onder 17, ook in 2011 en 2012 behaalde het team, toen onder Albert Stuivenberg, de Europese titel met onder meer huidige internationals als Terence Kongolo, Nathan Aké, Tonny Vilhena en Memphis Depay in het elftal .