Ga naar Content

Amsterdamse uittocht legt druk op woningmarkt randgemeenten

AMSTERDAM Amsterdammers verlaten in groten getale de stad en strijken neer in de regio's rondom Amsterdam. Het zijn gouden tijden als je je huis wil verkopen, maar ook in de randgebieden van de hoofdstad hebben kopers en huurders het steeds lastiger om iets betaalbaars te vinden.

Dat de trek vanuit Amsterdam de afgelopen jaren in een stroomversnelling is gekomen, blijkt wel uit de cijfers van het CBS tussen 2012 en 2016. Vertrokken in 2012 nog ruim 15.000 mensen naar een andere gemeente in Noord-Holland, in 2016 was dat aantal met bijna 50 procent gestegen naar ruim 22.000. De statistieken over 2017 zijn nog niet beschikbaar.

De gemeenten die het meest in trek zijn als alternatief voor Amsterdam zijn Amstelveen, Zaanstad en Haarlem. Als de mensen die de omgekeerde route bewandelen worden afgetrokken, zijn er alleen al 2016 meer dan 1.000 Amsterdamse nieuwe inwoners extra. Daarnaast is opvallend dat de regio Gooi- en Vechtstreek goed is vertegenwoordigd in de toptien van nieuwe woonplaatsen. Gooise Meren voorop. 

Grote wensen
Mensen laten de stad achter zich, maar kunnen wel heleboel wensen inwilligen. "Ze willen een groter huis, ze willen drie slaapkamers en ze willen een ruime achtertuin. Dat kan je hier nog kopen voor hetgeen zij te besteden hebben", zegt makelaar in Weesp Silke Portengen die ook merkt dat het percentage Amsterdammers onder haar klanten aanzienlijk is gegroeid. Ook belangrijk is dat Amsterdam nog wel goed bereikbaar blijft. Dus naar de Noordkop of West-Friesland wordt er nauwelijks verhuisd.

Huizenprijzen
De Amsterdamse uittocht heeft ook voor de huizenprijzen van de randgemeenten inmiddels met tientallen procenten opgedreven, omdat de Amsterdammers die zelf een woning verkopen veel te besteden hebben. Portengen maakt in Weesp soms gekke dingen mee. "Dat er tachtig man op een bezichtiging afkomen of er 80.000 euro boven de vraagprijs wordt betaald." 

Ze merkt dat veel kopers bijvoorbeeld Haarlem nu al te duur vinden en daarom bijvoorbeeld in Weesp gaan kijken. Voor starters, huurders en mensen met kleinere inkomens die binnen de gemeente willen verhuizen is het daardoor steeds lastiger geschikte woonruimte te vinden. De Amsterdamse problemen verplaatsen zich daardoor naar de regio.

Benieuwd naar de migratiecijfers binnen jouw regio? Lees dan ook: 

  • Gooi en Vechtstreek overspoeld door Amsterdammers
  • Zo veel mensen verhuisden vanuit Amsterdam naar de regio West-Friesland
  • Zo veel mensen verhuisden vanuit Amsterdam naar de regio Zaanstreek-Waterland
  • Zo veel mensen verhuisden vanuit Amsterdam naar de regio IJmond
  • Zo veel Amsterdammers verhuisden naar Haarlemmermeer
  • Zo veel Amsterdammers verhuisden naar Haarlem en omgeving
  • Zo veel Amsterdammers verhuisden naar Alkmaar en omgeving
  • Zo veel mensen vertrekken uit regio Noordkop naar Amsterdam
  • Jouw Noord-Holland
    Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Metropool in ontwikkeling'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Metropool in ontwikkelig'.

    Foto: NH Nieuws/ Joost Lammers