Ga naar Content
Noord-Holland

Ons voormalige regeringstoestel de 'KBX' vliegt weer in Australië

20 mei 2018, 14.45 uur · Aangepast 20 mei 2018, 17.20 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL Een jaar na het afscheid en na 21 jaar trouwe dienst, is het voormalige Nederlandse regeringstoestel, de PH-KBX, begonnen aan haar tweede leven in Australië. De wit-oranje Fokker 70, waarin ook Koning Willem-Alexander als piloot talloze vlieguren heeft gemaakt, is nu een luxe zakenjet in Brisbane. Opvallend detail: aan het toestel is vrijwel niks veranderd.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Vorig jaar juni werd er in Nederland afscheid genomen van het regeringstoestel, de PH-KBX (een afkorting voor Koningin BeatriX), tegelijkertijd met de uitfasering van alle Fokker 70's van KLM Cityhopper. Het toestel wordt volgend jaar vervangen door een Boeing 737 Business Jet, de PH-GOV (Government). Dat vliegtuig wordt inmiddels in Woensdrecht klaargemaakt voor gebruik.

Lees ook: Dit is het nieuwe regeringstoestel

Met maar 8.000 vlieguren op de teller was sloop van de Fokker 70 nog lang niet nodig en werd zij voor enkele miljoenen euro's verkocht aan het Australische Alliance Airlines, waar haar een tweede leven gegund is als zakenjet. Het toestel, met maar 24 luxe zitplaatsen, is opvallend genoeg in precies dezelfde staat in gebruik genomen, als toen Nederland als regeringstoestel gebruikte.

VH-KBX
De Fokker is nog steeds wit met een oranje streep langs de romp en de blauw-oranje staart. Het zijn ook dezelfde 24 zitplaasten waar leden van het Koninklijk Huis en de regering in hebben rondgevlogen. Alleen is de P in de registratie vervangen door een V en is daarmee officieel een Australisch geregistreerd vliegtuig: de VH-KBX.

Lees ook: NH Airtime: De laatste blik op de PH-KBX

De eerste vlucht die de VH-KBX maakte was een kennismakingsvlucht met Australische journalisten, zoals eentje van de Brisbane Times, die ook video's en foto's aan boord maakte. De KBX vloog van Brisbane naar Maroochydore en terug.

Voor er vorig jaar afscheid van de PH-KBX werd genomen, was het toestel met regelmaat op Schiphol-Oost te vinden waar het door KLM werd onderhouden en werd gevlogen door Fokker-piloten van KLM Cityhopper. Of KLM de piloten van de nieuwe regerings-Boeing gaat leveren, is nog niet bekend. Koning Willem-Alexander is inmiddels een bevoegd Boeing 737-piloot geworden.