Ga naar Content
Noord-Holland

Record 'omgekeerd skydiven' gebroken op Texel: 23 springers in spectaculaire formatie

19 mei 2018, 19.54 uur · Aangepast 20 mei 2018, 10.05 uur
Door: · Foto: KNVvL - Willem de Groot

DE COCKSDORP Boven Texel is vorige week zaterdag het Nederlands record 'head down' skydiven gebroken. Liefst 23 skydivers sprongen ondersteboven uit het vliegtuig en maakten vervolgens een vorm.

"Het is een van de moeilijkste sprongen om te doen", vertelt de 33-jarige Willem de Groot uit Bussum, die de sprong vastlegde op beeld. De sprong ging niet over één nacht ijs. "Eerst zijn we op donderdag met zeventien mensen gesprongen, dat was een vol vliegtuig. Om iedereen te laten wennen aan springen in formatie."

Hoge snelheid
Volgens recordspringer Efraim Folgerts was de snelheid tijdens de sprong heel hoog. "Dus je moet heel nauwkeurig bewegen, om die formatie in de lucht te kunnen maken", vertelt hij. Ook Martijn van Dam, die de camera bediende tijdens de sprong, vond het lastig. "Het zijn natuurlijk heel wat mensen in de lucht. En iedereen heeft een eigen opdracht, die ze wel moeten uitvoeren."

De Groot verwacht dat zijn team het record nog wel eventjes in handen heeft. "Ik denk dat dit wel twee jaar kan blijven staan, maar door allerlei ontwikkelingen zou dit daarna wel weer verbroken moeten worden."

De spectaculaire stunt is vastgelegd op video. Klik hier om het hele verslag te bekijken. 

Bron video: KNVvL - Willem de Groot