Noord-Holland

'Oer-Noord-Hollandse luilaktraditie sterft uit'

19 mei 2018, 14.28 uur · Aangepast 22 mei 2018, 16.20 uur

- NOORD-HOLLAND Vroeger kon je de klok er op gelijkzetten: in de vroege ochtend van de zaterdag voor Pinksteren gaan honderden kinderen de straat op om de nog slapende bewoners van hun nachtrust te beroven. Maar vandaag de dag is Luilak, ooit een echt Noord-Hollandse traditie, op z'n retour.

De straten in 'luilakbolwerken' als Zaandam en Alkmaar bleven vanochtend angstvallig leeg en stil, zo valt op te maken uit berichten van bewoners. Slechts een handjevol meldingen van kinderen met potten, pannen en blikjes achter fietsen bereikte de redactie van NH Nieuws. Net als in voorgaande jaren overigens, toen Luilak ook al 'relatief rustig' verliep.

Uitslapen
"Luilak is aan het uitsterven in Zaandam", schrijft een inwoner op Twitter. "Wat een rust hier. Ik was wel om 4.00 uur wakker, maar bij gebrek aan deelnemers heerlijk uitgeslapen tot 08.00 uur. En nu is het nog uitgestorven op straat." Ook in Oostzaan was het rustig. "Luilak lijkt niet meer het bed uit te willen komen", aldus een 'slaapkop'. Een ander: "Belletjetrek om half zeven. Is de luilakker dan niet een beetje een Luilak?" 

In Den Helder bleef het iets minder stil. Een aantal kinderen sloot hun elektrische gitaren aan op een geluidsinstalatie, waarna de buurt werd 'wakkergerockt'

tekst loopt door onder deze Tweets

De zaterdagochtend voor Pinksteren staat in onze provincie al honderden jaren in het teken van herriemaken. De oorsprong van het kwajongensfeest is nog altijd punt van discussie, maar al in de zestiende eeuw zouden jongeren de straat op gaan om slaapkoppen te wekken. Sindsdien wordt ook gesproken over jonge raaddraaiers die vernielingen aanrichtten tijdens de luilaksnacht.

OPROEP Heb jij video's of foto's gemaakt van Luilak 2018? Laat het ons weten via internet@nhnieuws.nl of Whatsapp naar 06-30093003

Zo ook dit jaar, zij het zeer beperkt. Waar vroeger grote groepen jongeren, gewapend met eieren, meel en groene zeep, op pad gingen om ramen te bekladden, besloten veel tieners vanochtend op bed te blijven liggen. 

Alleen in de Noordkop van de provincie singaleerde de politie wat jonge raddraaiers op straat. Zo werd in Schagen vuurwerk afgestoken, een aantal auto's besmeurd en een kartonnen doos in brand gestoken. Toch spreekt de politie hier van een rustige Luilak. In Den Helder was de politie extra alert na de ongeregeldheden van vorig jaar. Misschien wel daarom verliep de nacht rustig, ondanks de inbeslagname van een aantal pakken bloem, eieren en mayonaise. 

Luilak Den Helder

Luilak HHW

In Heerhugowaard werd veelvuldig gebruikgemaakt van toiletpapier. Een rotonde op de Oosttangent werd helemaal ingepakt, opvallend genoeg tot genoegen van de inwoners. "Ze hebben niets gesloopt!! Ik vind het een geweldige actie.. Hoort erbij. Beter dan mayonaise en boter op auto's smeren en ramen en dingen slopen", schrijft Maroesja op Facebook. "Geweldige luilakactie", vult Ingrid aan.

Ook een woordvoerder van de politie Groot Noord-Holland spreekt van een relatief rustige Luilak. Volgens de politie is er "behalve wat besmeurde auto's en een vernielde autospiegel" niets schokkends gebeurd. "Normaal voor Luilak, maar niet goed als er dingen worden besmeurd", aldus de politie.

Meer weten over de Noord-Hollandse luilaktraditie? Lees hier ons verhaal over het ontstaan van Luilak.