Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Weidevogels beschermen tegen sluwe vos: "Het is hier net een snackbar"

19 mei 2018, 09.40 uur · Aangepast 19 mei 2018, 12.06 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM Om de laatste grutto's en kieviten in de gemeente Haarlem te redden, is in de Hekslootpolder een oranje hek van schrikdraad geplaatst. Het moet de vos weren, die in het voorjaar uit is op een lekker hapje: de kuikens van de weidevogels.

"Meestal zijn we wel van de vrije natuur", licht Martijn Struijf van Landschap Noord-Holland toe. "Maar in dit geval is het wel echt nodig dat we er een hek omheen zetten." Het aantal vossen in de polder ten noordoosten van Haarlem is toegenomen. Ze zijn namelijk opgerukt uit de duinen.

Nekslag
Door de intensieve landbouw en het afnemen van de insectenpopulatie is het leven van de weidevogel al niet gemakkelijk. "Die predatoren (vossen) zorgen voor de laatste nekslag, waardoor ze het extra zwaar hebben." Op verzoek van de gemeente Haarlem is het Landschap Noord-Holland nu de proef met een hek om een perceel in de polder begonnen. 

5000 Volt
Vrijwillige vogelbeschermers houden een oogje in het zeil. Andries Kamstra fietst elke week met een lijst langs en controleert of er nog 5000 volt op het schrikdraad staat. "Wanneer de vossen met hun natte neus tegen het schrikdraad aankomen, dan krijgen ze een flinke dreun en dat moet ze afschrikken." Maar vossen worden niet voor niets sluw genoemd. "Helaas hebben we vorig week bij klutenplas eentje binnen gezien."

Graven
Kamstra weet uit ervaring met het raster in het buitenland, dat de vossen zichzelf aanleren om toch bij de kuikens te kunnen komen. "Op het onderste draad van dit raster staat geen stroom en die kan hij doorbijten. Dan graaft hij een gaatje er onderdoor. Die beesten kunnen zich heel klein maken en zo komt hij toch binnen."

Ondanks die ene sluwe vos lijken de grutto's, de tuureluurs en de kieviten het omheinde perceel wel fijn te vinden om hun nesten te maken. En de eerste kuikens zijn al gespot. Het hek blijft tot half juni staan. 

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma